2024. április 26., péntek

Kiadós eső és havazás

Vasárnap éjjel a téli szolgálat munkagépei ismét bevetésre kerültek

Az előrejelzéseknek megfelelően vasárnap városunkat is elérte a hidegfront. Az esti órákban kiadós esőben lehetett részünk, amit az éjszaka során havazás váltott fel. Hétfőn reggel viszont már szép napsütéses időre ébredhettünk. Így a nap folyamán a hóból már csak a háztetőkön, árnyékos helyeken maradt egy kevés. Elmondható, hogy huszonnégy óra leforgása alatt a szabadkaiaknak három évszakból, az őszből, télből és tavaszból is kijutott.

Megkeresésünkre a palicsi meteorológiai állomás szakemberei hétfőn elmondták, hogy vasárnap éjjel Palicson 27 míg Szabadkán 28 liter eső esett négyzetméterenként. Hozzátették, hogy az év ezen időszakában ez a csapadékmennyiség jelentősnek számít. Az esőt követően három centiméter hó hullott. A csapadékot kisebb erejű széllökések kísérték. Az állomás mérése szerint a legerősebbek a másodpercenkénti 13 méteres sebességet érték el.

A Városháza tornya is havas volt (Fotó: Gergely Árpád)

A Városháza tornya is havas volt (Fotó: Gergely Árpád)

Az időjárás megkövetelte a téli szolgálat bevetését is. A szabadkai utak, járdák, terek karbantartását a verbászi székhelyű Extra Auto Transport cég végzi. A vállalat munkatársa, Miloš Ljubisavljević lapunknak hétfőn elmondta, hogy a téli szolgálat vasárnap 23 órától hétfő reggel 7 óráig másodfokú készenlétben volt. A szolgálatot annak érdekében mozgósították, hogy a vizes utakon az alacsony hőmérséklet mellett ne kerüljön sor az utak eljegesedésére. Az éjszaka során nyolc kamion volt bevetésen. Minden hatáskörük alá tartozó városi és peremvárosi úton dolgoztak, és körülbelül 90 tonna sót szórtak szét. A szakember hozzátette, hogy a készenléti állapot hétfőn reggel megszűnt, de ha az időjárás-előrejelzés vagy az utak állapota ezt szükségessé teszi, újból másodfokú készenlét lép életbe. Miloš Ljubisavljević felhívta a polgárok figyelmét arra, hogy a város több pontján is találhatóak olyan sárga dobozok, amelyekben utak szórására alkalmas só található. Ezekből vehet bárki, aki a saját háza előtti járdát szeretné leszórni. A téli szolgálat munkatársai ezeket a dobozokat folyamatosan feltöltik.

Az előrejelzések szerint a hét első felében már nem kell jelentős csapadékra számítanunk. Ma túlnyomóan felhős, hideg idő várható, helyenként hószállingózás is előfordulhat. A csúcshőmérséklet 0 és 2 Celsius-fok között alakul. Szerdán és csütörtökön is túlnyomóan felhős, de száraz idő vár ránk. Kora reggel fagyra kell számítani, napközben 4 Celsius-fokig kúszhat fel a hőmérő higanyszála. Az előrejelzések szerint azonban pénteken már ismét esős nap vár ránk.