2024. április 26., péntek
RALI-VB

Ogier rekorddal nyitott

Bár eredeti tervei szerint idén már nem is lenne a rali-vb mezőnyében Sébastien Ogier, ehhez képest mégis az ő győzelmével ért véget a szezonnyitó Monte-Carlo-rali. A francia tavaly bejelentette ugyan, hogy távozik a WRC-ből, ám végül mégis meghosszabbította szerződését egy újabb évvel a Toyotánál, hiányérzete maradt ugyanis a csonka szezon miatt. Az évadzárón aztán fordított a tabellán, és behúzta hetedik világbajnoki címét is, idén pedig ott folytatta, ahol abbahagyta, hiszen rekordszámú nyolcadik győzelmét aratta a Monte-Carlo környékén tartott aszfaltos-havas versenyen, ráadásul már a negyedik különböző gyártóval. Emellett ez volt összességében 50. győzelme a WRC-ben.

A Toyota dominált a hétvégén, pénteken még Elfyn Evans vezetett, szombaton azonban átvette tőle a vezetést Ogier, aki aztán a zárónapon félpercesre tornázta az előnyét, ráadásul az extra pontokat érő utolsó szakaszt is megnyerte, így tökéletes mérleggel nyitotta a szezont. Evans mögött a tavalyi győztes, a hyundaios Thierry Neuville lett a harmadik, megakadályozva, hogy Kalle Rovanperä révén a Toyota besöpörje a dobogót. A másik Hyundaijal Dani Sordo az 5. helyen zárt, míg a 2019-es világbajnok Ott Tänak már szombaton kiesett egy dupla defekt miatt. A fő küzdelem a szezon során várhatóan idén is a japán és a koreai márka versenyzői között zajlik majd. A világbajnokságban részt vevő harmadik gyártó, a Ford gyengébb erőt képvisel, ráadásul húzóneve, Teemu Suninen most nem is jutott el a célig.

A WRC szezonja ugyan menetrend szerint megkezdődött, ám továbbra is bizonytalan, hogy a járvány miatt mennyire lehet majd tartani a továbbiakban a tervezett menetrendet. A következő állomást, a Svéd Ralit már le is fújták a koronavírus-helyzetre hivatkozva, a helyére pedig máris behoztak egy második finnországi eseményt, hogy idén se hiányozzon a naptárból egy teljesen havas pályás verseny. A Rovaniemi környékén zajló Arctic Ralit február utolsó hétvégéjén rendezik.

A Monte-Carlo-rali végeredménye: 1. Sébastien Ogier (francia, Toyota) 2:56:33,7, 2. Elfyn Evans (brit, Toyota) +32,6 másodperc hátrány, 3. Thierry Neuville (belga, Hyundai) +1:13,5, 4. Kalle Rovanperä (finn, Toyota) +2:33,6, 5. Dani Sordo (spanyol, Hyundai) +3:14,2 stb.