2024. március 19., kedd

Példátlanul szigorú intézkedés a járvány miatt Hongkongban

A kínai fennhatóság alatt álló városállam vezetése lezárt egy egész negyedet Jaucímvóng kerületben, hogy tesztelje a 16 háztömb összes lakóját. Addig senki sem hagyhatja el az otthonát, amíg meg nem kapja a vizsgálat eredményét. A terv szerint mindnyájan sorra kerülnek a következő két napban.

Az elmúlt két hónapban sokat romlott a helyzet Hongkongban, és a múlt héten minden második újonnan regisztrált fertőzöttet ebből a kerületből jelentették.

A helyi kormányzat belügyekért felelős minisztere, Caspar Cui közölte, hogy mindent megtesznek azért, hogy 48 óra alatt végezzenek a teszteléssel, a kormány minden ehhez szükséges eszközt biztosít. Az a cél, hogy együtt sikerüljön legyűrniük a járványt, a konkrét esetben pedig az, hogy ne legyen egyetlen egy fertőzött sem ebben a negyedben.

Jaucímvóng egy forgalmas kerület, üzleti és turistaközpont, de ez nem a legjobb környéke. Többségében az alsó középosztály lakja öreg épületeit, ahol sokszorosan leválasztották az egykor tágas lakásokat. A járvány miatt gyakori szennyvízvizsgálatok azt mutatták a közelmúltban, hogy egyes helyeken felhalmozódik a kórokozó, úgyhogy a hatóságok attól tartanak, hogy az elöregedett csatornahálózat és a sok kicsi, ezért levegőtlen lakás miatt terjed ott gyorsabban a fertőzés.