2024. április 26., péntek

Kezdődhet a kárelhárítás

Változtatások és rendeletek sokaságával kezdte meg munkáját az Egyesült Államok új elnöke. Joe Biden már szerdai beiktatása után több intézkedést foganatosított, amelyek egy része a hivatali előde által okozott károk elhárítását szolgálja. Beiktatási beszédében kezet nyújtott politikai ellenfeleinek, összefogást és megbékélést hirdetett, amit nem mindenki hallott meg; több vidéki városban tüntetők zavargásokat robbantottak ki.

Már beiktatása napján teljesítette több kampányígéretét az új amerikai elnök. Joe Biden nem sokkal a szerdai ceremóniát követően tizenhét rendeletet írt alá.

A beiktatás után előbb azonban húszperces beszédet mondott az amerikai törvényhozás épülete, a Capitolium előtt. Többször hangsúlyozta a nemzeti egység, a megbékélés és az összefogás fontosságát. Politikai ellenfeleinek pedig békejobbot nyújtott.

„Újra megtanultuk, hogy a demokrácia értékes és törékeny. A kihívások legyőzéséhez nem elég a szó, egységre van szükség” – mondta beszédében. A nemzetközi közösségnek pedig azt üzente: véget vet elődje elszigetelődésre törekvő politikájának, Amerika újra azon lesz, hogy partnereivel együttműködve kivegye a részét a globális problémák megoldásából.

Üzeneteit, javaslatait alighanem sokan nem fogadták jó érzéssel, hiszen honfitársainak egyharmada nem tartja legitim vezetőnek. Több vidéki városban tüntettek is ellene, néhol zavargások robbantak ki beiktatásának napján. A várakozásokkal ellentétben nem a leköszönő Donald Trump republikánus elnök támogatói erőszakoskodtak, hanem szélsőbaloldaliak, akik kifogásolták, hogy Biden túlságosan mérsékelt, engedékeny.

Portlandben dühös tiltakozók megrongálták a Demokrata Párt központját is, majd megpróbálták felgyújtani. A kiérkező rendőrökkel pedig összecsaptak. A kaliforniai Vacaville-ben az elégedetlenkedők a rendőrség épületére támadtak.

Ebből, és sok egyéb részletből arra lehet következtetni, hogy a 78 éves Biden és kormányzatának első száz napja biztosan nem lesz unalmas. Az intézkedéseik és törekvésük egy jó része alighanem Trump döntéseinek felülvizsgálatára vagy visszavonására irányul majd. Erre utalnak legalábbis az új elnök kezdeti intézkedései.

A Fehér Ház átvétele után Biden szinte azonnal „törölte” azt a vitatott döntést, amellyel hivatali előde kiléptette az USA-t a világ 195 állama által 2015-ben Párizsban aláírt globális klímavédelmi megállapodásból. Biden rendelete visszalépteti az országot a párizsi klímaegyezménybe. Egy másik döntése pedig visszajuttatja az ENSZ Egészségügyi Világszervezetébe (WHO), amelyet Trump utasítására kellett otthagyni.

Az elnök szerdán aláírt más rendeleteket is, amelyek fokozatosan érvénytelenítik a Trump-kormányzat sokak által károsnak tartott döntéseit. A rendeletek egyikével feloszlatta az 1776 Testületet, amelyet Trump a „hazafias oktatás” megtervezésére szánt, ám három hónapig tartó működése alatt a testület csupán egy ajánlást készített el.

Biden emellett ideiglenes moratóriumot rendelt el az alaszkai természetvédelmi területen nemrég engedélyezett kőolaj- és földgázkitermelési fejlesztésekre, egyszersmind hozzálátott az Egyesült Államok és Kanada között épülő Keystone XL kőolaj- és gázvezeték vitatott tervére (Trump által) kiadott engedély visszavonásához.

Az új típusú koronavírus-járvánnyal kapcsolatban is mielőbbi változtatásokra készül. Máris felkérte a honfitársait, hogy legalább a következő száz napban viseljenek szájmaszkot a nyilvános helyeken.

A veszélyt sokáig tagadó Trumppal ellentétben Biden száz szövetségi oltóközpont megnyitását ígéri, hogy száz nap alatt százmillió védőoltást lehessen beadni.

A bevándorlási politikát is másként kívánja folytatni, mint Trump, aki prioritásként kezelte az illegális migránsok távoltartását. Biden már kezdeményezte egy törvény elfogadását, amely lehetőséget biztosítana az állampolgárság megszerzésére az Egyesült Államokban jogellenesen tartózkodó mintegy 11 millió bevándorló számára.

Az új elnök első munkanapján ünnepélyesen aláírt rendeletek egyikének célja az amerikai–mexikói határfal építésének leállítása is. (A munkálatokat Trump kezdeményezte.) Egy másik friss elnöki rendelet pedig azonnali hatállyal megszüntette azt a – szintén Trumphoz köthető – beutazási tilalmat, amely 13, többségében muszlim lakosságú és afrikai ország állampolgáraira vonatkozik.

Biden első intézkedéseinek egyike volt a Fehér Ház weboldalának átalakítása is. A ház ezer dolgozójának pedig megüzente: velük együtt szeretné visszaállítani a lakosság kormányzatba vetett hitét. Ehhez azonban még hozzáfűzte: azonnal kirúgja azokat, akikről meghallja, hogy valamelyik kollégájukkal tiszteletlenül vagy lenézően beszéltek.

Nyitókép: Amerika nem puszta erővel fogja vezetni a világot, hanem a példa erejével. Helyreállítjuk szövetségeinket, hogy készen álljunk a jelen és a jövő kihívásaira – ígérte beiktatási beszédében Jo