2024. április 26., péntek

Tilos „csibevágás”

Németország a következő évtől betiltja a hím ivarú csibék elpusztítását. Ezzel a bíróságilag megerősített döntéssel az első országgá válik a világon, amely jogi úton szabályozza, a haszonállatokkal szembeni kegyetlen bánásmódot – írja a b92.

A döntés leginkább Julia Klöcknerhez, Németország mezőgazdasági miniszteréhez köthető, aki ezt a gyakorlatot etikailag elfogadhatatlannak tartja.

A jövő év elejétől a német gazdáknak tehát rendelkezniük kell olyan technológiával, amely képes még a kikelés előtt meghatározni az állat nemét. Ezzel megakadályozható lenne a haszontalannak ítélt hím ivarú kiscsirkék lemészárlása.

Csak Németország területén éves szinten mintegy 45 millió hím ivarú csibét semmisítenek meg, mivel azok nem tojnak, lassabban növekednek a tojóktól, és a húsuk feldolgozása nem kifizetődő a húsipari tömegtermelésnek. A likvidálásnak több módszere van. A kiscsirkék szétválogatása után a csibekakasokat általában gázzal mérgezik meg, illetve nagy sebességű darálókban bedolgozzák.

A német szövetségi közigazgatási bíróság 2019-ben kimondta, hogy az állatjólét feljebb kell hogy álljon az egyszerű gazdasági érdekektől, emiatt likvidálás csak átmeneti időszakban engedélyezett.