2024. április 26., péntek

Kína gazdasági expanzióban

Az év végén lép hatályba a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (RCEP) elnevezésű megállapodás, amelyet Kína, Japán, Dél-Korea, Ausztrália, Új-Zéland és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) 10 tagja írt alá. Ez az egyezmény lehetővé teszi, hogy a kínai külkereskedelmi áru több mint harmada vámmentes legyen a következő időszakban – közölte a kínai kormány képviselője.

– Kína kihasználja a lehetőséget, hogy kibővítse a kereskedelmi és beruházási tevékenységeit a régióban, megerősítse az ellátási láncokat, valamint új előnyökre tegyen szert a globális gazdasági együttműködésben és a versenytársakkal szemben. Ezenkívül a helyi gazdaság fejlesztését sem hanyagolja el, és teljesen integrálódni fog a hatalmas piacába – közölte Wang Wentao kínai kereskedelmi miniszter

A miniszter bejelentette, hogy a kormány hamarosan közzéteszi az árukról, a szolgáltatásokról, a beruházásokról, az áruk származási szabályairól, valamint a vámkönnyítésekről szóló megállapodás dokumentumait, azzal a céllal, hogy a kivitellel foglalkozó helyi kormányok, ipari társaságok és vállalatok megismerkedjenek az RCEP szabályaival.

A megállapodást 2020. november 15-én írták alá. Az RCEP a világ legnagyobb szabadkereskedelmi egyezménye, amely 2,27 millió lakost és a Föld népességének mintegy 30 százalékát foglalja magában, az országok együttes GDP-je 2019-ben összesen 26 billió dollár volt, vagyis a globális GDP 30 százalékát tette ki – hozta nyilvánosságra adatait a kínai kereskedelmi minisztérium.

A megállapodás az ASEAN hat gazdasága és a szövetséghez nem tartozó három ország jóváhagyása után lép hatályba – közölte Wang Shouwen, a kereskedelmi miniszter helyettese.