2024. április 26., péntek

A turizmus közös népszerűsítése és helyreállítása

Szerbiának és Magyarországnak fel kell használnia nemzeti, kulturális és földrajzi kapcsolatát, hogy a koronavírus-járvány utáni időszakban együttműködjenek az idegenforgalom népszerűsítésében és helyreállításában, nyilatkozta Tatjana Matić kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter.

A Pintér Attilával, Magyarország belgrádi nagykövetével folytatott beszélgetés során a miniszter elmondta, óriási lehetőség rejlik az idegenforgalom terén történő együttműködésben Magyarországgal, különös tekintettel a Duna-menti régió közös népszerűsítésére és a harmadik piacon történő közös megjelenésre.

A találkozón rámutattak, hogy tavaly a két ország közötti kereskedelem növekedése a koronavírus-járvány ellenére is folytatódott, decemberre 1,78 milliárd eurót tett ki, ami 9,5 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ez a lendület lehetővé teszi a Belgrád–Budapest gyorsvasút munkálatainak folytatását és a Szeged–Szabadka vonal rekonstrukciójának befejezését.

Pintér Attila rámutatott, Magyarország támogatja a koronavírus-útlevelek bevezetésére vonatkozó javaslatot. A nagykövet arra számít, hogy egyetértés születik ebben a kérdésben az Európai Tanács január 21-re tervezett ülésén.