2021. március 8., hétfő

Új tanárok az SZFE-n

Hiller: Új színház- és filmművészeti jöhet létre

Felkérték a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2021/2022-es tanévben induló osztályainak vezetőit – közölte kedden az intézmény. Mint hangsúlyozzák, az osztályfőnökök a magyar színházi élet elismert személyiségei, akik nagy ambícióval és izgalmas tervekkel várják a megújuló egyetem hallgatóit.
Az egyetem Sinkovits Imre Színházművészeti Intézetének vezetője, Bodolay Géza által felkért osztályfőnökök öt osztályt indítanak. Az egyes osztályokat a hagyományoknak megfelelően 10-15 fővel tervezik – áll a közleményben. Mint írják, a színházrendező osztályt Vidnyánszky Attila fogja vezetni, a Jászai Mari- és Kossuth-díjas rendező 2013 óta a Nemzeti Színház igazgatója, a magyar színházi élet egyik legjelentősebb alkotója. Osztályfőnöki teendőiben Pataki András, Jászai Mari- és Radnóti-díjas rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója segíti majd.
A prózai színész osztály vezetője Szarvas József Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház társulatának tagja. Segítője Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, korábban a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, jelenleg a Nemzeti Színház színművésze. Szarvas József és Rátóti Zoltán egyaránt a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát, mindketten Kapás Dezső és Horvai István osztályában. Az osztály oktatásában részt vesz majd a Jászai Mari-díjas Méhes László színész, rendező is.
A prózai színész osztály gyakorlóhelye, mentorintézménye a Nemzeti Színház lesz. A következő tanévekben induló színészosztályok hasonlóképpen egy-egy színházhoz fognak kötődni, olyanhoz, amely kész és képes a diákok gyakorlati képzőhelyévé válni – áll a közleményben. A színészhallgatók oktatásában Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színész is részt vesz majd, aki szintén Horvai-Kapás tanítvány volt a főiskolán. A bábszínész osztály vezetője Lénárt András lesz, aki jelenleg is az egyetem óraadó tanára. A bábszínész osztályban tanítani fog többek között Szász Zsolt Blattner Géza-díjas rendező, fesztiválszervező, újságszerkesztő és Fabók Mancsi, akinek bábszínháza különleges színfoltja a hazai bábművészetnek – olvasható a közleményben.
A zenés színész osztály osztályfőnöke Kiss-B. Atilla, Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas operaénekes, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója. Munkáját Homonnay Zsolt operett-musical színész, rendező - 2012-ben az Év Musical Színésze – segíti majd, aki színészi diplomáját a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, rendezői diplomáját a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen szerezte. Énekes színészként számtalan színházban és produkcióban szerepelt sikerrel, mind az operett, mind a musical műfajában Magyarországon és külföldön egyaránt. A képzésben szerepet kap majd Földes Tamás Kaszás Attila-díjas színész, aki szintén a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerezte színészi diplomáját. A zenés színész osztály mentorintézménye a Budapesti Operettszínház lesz.
A színházi rendezőasszisztens osztály felsőoktatási szakképzésben vesz részt, vezetője Gábor Sylvie rendező, játékmester, a Magyar Állami Operaház rendezőasszisztense. Segítője Péti Krisztina, a Veszprémi Petőfi Színház rendezőasszisztense, színháztörténész. 

Hiller: Új színház- és filmművészeti jöhet létre

A kormány a saját befolyását akarja bebetonozni a vidéki állami fenntartású tudományegyetemek átalakításával az Országgyűlés szocialista alelnöke szerint. Hiller István kormányváltás esetére új, a magyar színház- és filmművészet érdekét szolgáló egyetem létrehozását ígérte kedden online sajtótájékoztatón.

Hiller István, aki az MSZP választmányi elnöke is, emlékeztetett arra, hogy kormányzati tervek szerint az összesen 70 ezer hallgatóval rendelkező debreceni, szegedi és pécsi egyetem államiból alapítványi fenntartásba kerül. Hozzátette: az átalakítással sok százmilliárd forintnyi vagyon juthat azokhoz az alapítványokhoz, amelyeknek a kuratóriumait a jelenlegi kormány állítja össze.
Azt mondta, a döntéssel vidéken gyakorlatilag megszűnne az állami felsőoktatás.
A volt oktatási miniszter szerint minden okuk megvan azt feltételezni, hogy az átalakítás után csökkenteni kívánják a hallgatói létszámot, szűkíteni a bejutás lehetőségét, ez ugyanis – mint mondta – a kormányzat évtizedes törekvése.
Hiller István szerint nem lehet mintának tekinteni az elsőként átalakított Corvinus egyetemet, mert nem telt el elég idő a fenntartóváltás óta, így nincs arról elég tapasztalat. Semmilyen szakmai alapja nincs annak a kijelentésnek, hogy a fenntartóváltás javít az egyetem színvonalán – hangsúlyozta.
Az átalakítás negatívumaként beszélt arról, hogy a Corvinuson az angol nyelvű gazdálkodás szakon a költségtérítés jelenleg 390 ezer forint, szeptembertől azonban 760 ezer forint lesz egy félévre.
Az ellenzéki képviselő beszélt az egyetemi autonómiáról. Szerinte nem attól függ a felsőoktatás szabadsága, hogy az állam-e a fenntartó, hanem hogy olyan politika van-e az országban, amely meghagyja a tudásátadás évszázados autonómiáját.
Úgy folytatta: mindaz, amivel nem értenek egyet és elleneznek a felsőoktatás területén, világos kifejezést nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetem esetében. Azt javasolta az ellenzéki pártoknak, hogy kormányváltás esetén alapítsák meg az új modern és szabad, állami fenntartású, a magyar színház- és filmművészet érdekét szolgáló egyetemet, amelynek garantált a szabadsága, a finanszírozása, a politikától való függetlensége.
Hiller István arra is ígéretet tett a jelenlegi és jövőbeni hallgatóknak, hogy kreditjeiket beszámítják tanulmányi eredményeikbe az új egyetemen. (MTI)