2024. május 8., szerda

Munkaviszony megszűnése, szociális juttatások, családon belüli erőszak

A járványhelyzetben telefonon és elektronikus formában is fordulhatnak a polgári jogvédőhöz Topolyán

A járványhelyzet a múlt évben Topolya község polgári jogvédőjének a munkáját is kihívások elé állította. Azonkívül, hogy jelentősen lelassította az ügyintézést, kevesebb esetre is sikerült pontot tenni. Ezenkívül 2020 márciusa óta szünetelt a helyi közösségekben a kihelyezett ügyfélfogadás. Miladin Nešić, Topolya község polgári jogvédője, a Szerbiai Ombudsmanok Egyesületének egyik alapító tagja, engedéllyel rendelkező mediátor reméli, hogy néhány további helyszínt bevonva hamarosan ismét be tudják indítani a falvakban a jogi tanácsadást.

– Egy olyan időszakon vagyunk túl, amelyben a járványhelyzet miatt korlátozva volt a közhivatalok munkája. Ekkor igyekeztem telefonon tanácsot adni, vagy e-mailben is válaszoltam a kérdésekre. Sajnos a községben egyedül látom el a szerteágazó jogvédői feladatot, megtörténhetett, hogy más elfoglaltságom miatt nem tudtam azonnal reagálni a polgárok megkeresésére. Szerencsére erre a problémára felsőbb szinteken felfigyeltek, és a feladataimat remélhetőleg segítséggel látom el a jövőben, és több időm jut majd foglalkozni az ügyfelekkel. Ha terepen tartózkodom, akkor is lesz szaktanácsadás az irodában – tette hozzá Miladin Nešić, aki azt is elárulta, hogy a hozzá forduló nagykorú egyének jelentős részének szövegértelmezési gondjaik vannak, ami azt jelenti, hogy ugyan a nevüket, a címüket még le tudják írni, de az összetettebb kérdésekre már nem tudnak válaszolni. – Volt olyan időszak, amikor központosítani akarták a polgári jogvédelmet, hogy Belgrád foglalkozzon az esetekkel. Viszont bebizonyosodott, hogy az ingyenes jogsegélyszolgálathoz forduló egyének nagy része a hivatalok megnevezésével sincs tisztában, így egy „szociálni”-nak nevezett helyszínről hozzám érkezve csak következtethetek, hogy melyik hivatalban járhatott az ügyfél, ahol útbaigazítani próbálták. Egy fővárosi hivatalnoknak nem biztos, hogy belátása lenne egy ilyen helyzetben. Tehát ezek helyi, specifikus és mindenekelőtt érzékeny esetek – mondta a jogvédő, aki azt tanácsolja a polgároknak, hogy ha bármilyen kérdéssel kapcsolatban bizonytalanok, hogy az az ombudsman szakterülete-e, ne habozzanak, kérdezzék meg. Fontos azonban, hogy az ügyfél precízen, a problémára fókuszálva tudja megfogalmazni a kérdését. Az is lényeges, hogy ne az interneten, és ne illetéktelen egyéntől tájékozódjanak jogi kérdésekben.

– Többször is tudomásukra adom, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a hivatalos okmányokra, dokumentumokra, mert írásos bizonyítékok, igazolások nélkül rendkívül nehéz, szinte lehetetlen megoldani egy-egy kérdést. Mint ahogy tanácsot sem tudok adni ezek nélkül. Erre tökéletes példa a községünkben egyébként igen sikeres vagyon-visszaszármaztatási folyamat, ugyanis azokban az esetekben, amelyekben írásos dokumentummal tudták igazolni az elkobzás tényét, ott a családok vissza is kapták a javaikat. Sok esetben a levéltárakban nem találtak semmilyen perdöntő bizonyítékot, de a nagyszülőktől megmaradt, az utókor számára talán értéktelen papírfecninek köszönhetően végződött pozitívan az ügy – emelte ki Miladin Nešić, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy a járványhelyzetben milyen esetekkel kapcsolatban kérték ki a tanácsát.

– A polgári jogvédőt a járványhelyzetben hatan keresték meg a munkaviszonyuk megszűnése ügyében, többen pedig a szociális juttatások miatt fordultak hozzám. Biztos, hogy ettől sokkal több munkavállalót érintett, de akkor is szerencsére kevesebb problémával szembesültünk mint más vidékeken. A leginkább ezek a történetek arról szóltak, hogy meghatározott időre szólt a munkavállalói szerződésük, a továbbiakban azonban indokolatlanul nem hosszabbították meg azt. Ezekben a helyzetekben elméletileg volna lehetőség bírósági úton kiharcolni a munkásnak a kártérítést, gyakorlatilag azonban hosszú peres eljárással járna, bizonytalan kimenetellel. Ha a munkaadónak adna igazat a bíróság, a perköltségek is a munkáját vesztett dolgozót illetnék meg. Egyre gyakrabban fordulnak hozzám a családon belüli erőszak miatt is. Nem azért, mert egyre több az ilyen eset, inkább ma már bátrabban mernek róla beszélni az emberek – fogalmazott az ombudsman, majd hangsúlyozta, hogy mielőtt a felek bírósági úton szándékoznák rendezni a történetüket, észszerűbb igénybe venni a díjtalan mediációs eljárást. A múlt évben legalább mintegy 30 esetben igényelték volna ezt a módszert, 7 ügyben sikerült is alkalmazni.

Topolya község polgári jogvédője a 024/715-310-es és a 063/11-09-551-es mobiltelefonszámon várja a polgárok jelentkezését, valamint a nesic.miladin@btopola.org.rs e-mail-címen is válaszol a kérdésekre.