2024. április 26., péntek

Jégmadár a Bégán!

Újjáéled a legszennyezettebb folyónk?

A színpompás kis madárkát eddig legközelebb a Császár-tó természetvédelmi rezervátum területén lehetett megfigyelni, de minap az egykori nagybecskereki sörgyárnál sikerült lencsevégre kapnunk. A jégmadár időnként belecsapott a Bégába – halivadékra vadászott. A környezetszennyezésre érzékeny madárka megjelenése azt jelentheti, hogy jobb napok várnak a Bégára. Egyelőre hal már van a folyóban.

A Béga 250 km hosszú, ebből Szerbia területén körülbelül 70 km-es. Évtizedekig mind a román, mind a szerbiai oldalról vitte a szennyvizet a Tiszába. Aztán a kilencvenes évek elején egymás után álltak le a becskereki gyárak (nyilván hasonló folyamat zajlott Romániában is) és a folyó vize már nem tintaszínű. Románia belépett az EU-ba, Szerbia is ezt az utat választotta. A két ország elkezdett közösen gondolkodni – majd munkálkodni is – a Béga újjáélesztésén.
Az elsődleges cél a folyó iszaptalanítása, hogy több mint hatvan év után visszaállíthassák a hajóforgalmat Temesvár és Nagybecskerek között. Hogy újra 500 tonnánál kisebb teherbírású hajók közlekedjenek a csatornán, akár csak egy évszázaddal ezelőtt, amikor a hajóforgalom felvirágoztatta Bánátot.
Fontos, hogy az EU is felismerte a folyó újjáélesztésének a jelentőségét, mert hathatós támogatása nélkül ez nem valósulhat meg. A csatorna iszaptalanítása mellett nagy feladat lesz a két romániai és a két bánáti zsilip felújítása is. Ennek a kivitelezését egyelőre csak tervezik.
Viszont konkrét lépéseket is tettek a legnagyobb bánáti folyó újjáélesztése céljából. Kerékpárút épült a csatorna partján Temesvár és a szerb–román határ között, és hamarosan elkészül majd Nagybecskerek és az országhatár között is.
A koronavírus-járvány előtt Nagybecskereken elkészült egy csónakkikötő is. Ugyanis a Béga újjáélesztésének fontos része a hajózási turizmus beindítása. Nem csak Nagybecskerek és Temesvár között. A Béga alsó folyása mentén – a Tisza felé – ugyanis hétvégi házak vannak és a csónakokon való közlekedés kedvezőbb, mint a belgrádi úton autózni a hétvégi házig. Ezzel bővülne a legnagyobb bánáti város turisztikai kínálata. A leendő kikötő közelében áll az egykori vágóhíd épülete, amelyet szállodává lehetne alakítani.

Tavaszra megnyílik a csónakkikötő (Kecskés István felvétele)

Tavaszra megnyílik a csónakkikötő (Kecskés István felvétele)


A nagybecskerekiekre azonban még egy jelentős feladat vár: a szennyvíztisztító kiépítése. Ugyanis a város a legnagyobb szennyezője a Bégának. A tervek szerint Nagybecskerek Város szennyvíztisztítóját az egyesült arab emírségekbeli Metito társaság fogja megépíteni. Az erről szóló szerződést tavaly ősszel írták alá. Akkor azt ígérték, hogy 32 hónapon belül megoldódik a bánáti város egyik nagy kommunális problémája. Ha pedig ez így lesz, akkor már nem fogunk elcsodálkozni a Bégában vadászó jégmadáron.

Hosszabb időre marad?
A jégmadár állandó madarunk, amely télen a be nem fagyó folyóknál vészeli át a zord hónapokat – olvasható a madártani könyvekben. Akkor talán nem lesz kemény az idei tél sem. Az ornitológusok azt is megfigyelték, hogy a jégmadár táplálkozási területe egy kilométernyi távolságra van a költési helyétől.