2024. április 26., péntek

Vadetetés a muzslyai réten

A vadászoknak egész évben oda kell figyelni a vadállomány élelmezésére. A keményebb hideg beálltával erre még nagyobb szükség van. Közép-Bánátban tegnap szinte egész nap havazott, ezért mondhatni, hogy a lehető legjobb napot választották a vadetetésre a muzslyai vadászok.
A vadászok morzsolt kukoricát és sótömböket helyeztek el a vadászterületükön lévő 11 vadetetőbe. A vad most nehezebben jut a természetes táplálékhoz, ezért azt takarmánnyal kell pótolni.

A vadászat kevésbé érdekli a fiatalokat (Kecskés István felvétele)

A vadászat kevésbé érdekli a fiatalokat (Kecskés István felvétele)


– Évente 15–20 hold kukoricát vetünk, amellett, ha szükség van rá, akkor még 20 tonna élelmet viszünk ki, hogy a vadállomány egész éven keresztül jó állapotban és megfelelő számban legyen. Téves az a gondolkodásmód, ami szerint a vadászat csak abból áll, hogy a vadász lelövi a vadat. A vadászat egész évi komoly munka – mondja Davor Radosavljević, a muzslyai Krasnica vadászegyesület elnöke.
A vadászterületen főleg az őzfélék, fácán, vaddisznó, nyúl, vadliba, vadkacsa, fürj van a legnagyobb számban. Egyre több a nyúl is. Minden kora tavasszal 400 saját nevelésű fácánt engednek a terepre, melyek még az évben gyarapítják az állományt. Viszont az idei vadetetés szerényebb, mint a korábbi években volt.
– Nincs pénzünk, ugyanis a járványhelyzet miatt nincs turista. Emiatt a vadetetés is valamennyivel visszafogottabb. A tavalyi évben 20 tonna szemes kukoricát vittünk ki a terepre. A terepünk 6000 hektáron fekszik, amiből 2000 hektár erdő, a többi megművelhető föld. Ráadásul a mi határunkban csak kevés kukoricát termelnek, a legtöbb a búza, a napraforgó és az olajrepce. Számunkra a legfontosabb a kukorica, viszont ebből nincs elegendő. Emiatt vásároljuk a kukoricát a téli etetéshez – mondja Varga László, az egyesület fővadásza.
A külföldi vadászok körében is ismert a muzslyai vadászegyesület vadászterülete. Elsősorban a vaddisznó-állományuk miatt érkeznek hozzájuk vadászturisták. Amellett kommerciális vadászatokat szerveznek apróvadra is, elsősorban fürjre és gerlicére. Szinte az egész világból érkeznek vendégvadászok: Kínából, Görögországból, Törökországból, Németországból, Franciaországból, de most ebbe belerontott a járvány.
A muzslyai vadászegyesületnek 72 tagja van. A tagság elöregedőben, a fiatalok nem nagyon érdeklődnek a vadászat iránt.