2024. március 29., péntek

Armin Laschet átülne Merkel székébe

Megválasztása után a CDU új elnöke máris jelentkezett a kancellári állásra

Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnököt választották szombaton a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnökévé a leköszönő Annegret Kramp-Karrenbauer helyére. A kétnapos online kongresszus záró részében a merkeli politika folytatását hirdető Laschet 521, a hagyományos konzervatív értékek hívének számító Friedrich Merz 466 szavazatot kapott, a harmadik jelölt, Norbert Röttgen pedig a voksolás első fordulójában kiesett.
Németországban ősszel szövetségi parlamenti választást tartanak, amelyen döntés születik Angela Merkel kancellár hivatali utódjáról. A 2005 óta kormányzó Merkel már korábban közölte: nem indul újra a tisztségért, és a jövőben semmilyen politikai feladatot nem vállal.
Az elmúlt években a CDU-elnököt a párt kormányfőnek jelölte egy-egy szövetségi választás előtt. Lehet, hogy ezúttal is ez történik, s akkor – ha a CDU és bajor testvárpártja, a CSU nyer (ami valószínű) – Laschet veheti át Németország irányítását. Szombati beszédében már be is jelentette: indulna a kancellári posztért is.
Ám elképzelhető, hogy a CDU szakít eddigi hagyományával, s nem jelöli kancellárnak. Elemzők szerint nem biztos, hogy Merkelt – 16 év folyamatos kormányzása után – CDU-politikus váltja fel a kancellári székben. A felmérések ugyanis azt mutatják, hogy a CDU és a CSU választói körében jelenleg Markus Söder bajor miniszterelnök, CSU-vezető támogatottsága a legnagyobb.