2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Keddtől szélesebb körű immunizáció

Az eUprava rendszerében eddig 324.650 polgár igényelte a védőoltást

Keddtől a polgárok újabb kategóriáinak oltása kezdődik meg országszerte, a vakcinációs tervvel, illetve a benne meghatározott prioritásokkal összhangban – erősítette meg Ana Brnabić kormányfő. Mint hozzátette, a Belügyminisztérium munkatársai, a Szerb Katonaság kötelékében szolgálók, továbbá az oktatásban dolgozók és újságírók vehetik fel a védőoltást. A médiadolgozók sorában elsőbbséget élveznek azok az újságírók, akik elsősorban terepi munkát végeznek, azaz számos polgárral kerülnek kapcsolatba – pontosított a kormányfő, majd arra kérte a lakosságot, hogy minél tömegesebben igényelje a vakcinát, hiszen ez a módja annak, hogy az élet visszatérjen a járvány előtti időszakban normálisként megélt kerékvágásba. Különösen jó lenne, ha az oktatásban dolgozók minél tömegesebben igényelnék a vakcinát, mivel ez nemcsak ahhoz járul hozzá, hogy megőrizzék saját és családtagjaik egészségét, hanem ahhoz is, hogy minél jobban végezzék a munkájukat – emelte ki Ana Brnabić.
A vakcináció és annak dinamikája szerepel holnap az államvezetés és a vakcinációs operatív testület együttes ülésének a napirendjén is. Ezen az egyeztetésen az előzetes bejelentések értelmében Aleksandar Vučić allamfő is részt vesz, majd az ülés után sajtótájékoztatón számol be az érdemi tudnivalókról.

Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára közölte, hogy a vakcinát igénylő polgároknak a 28 százaléka a Pfizer–BioNTech oltóanyagát venné fel, 40 százalékuk a Szputnyik V-t, 30 százalékuk számára viszont teljesen mindegy, hogy melyik vakcinával oltják be. A Prva tv-nek nyilatkozva elmondta, hogy eddig 22.800 polgárt immunizáltak, az eUprava rendszerében pedig 324.650 polgár igényelte a vakcinát. Ma 27 város egészségházában, valamint a Belgrádi Vásár egyik csarnokában kialakított vakcinációs központban kezdődik meg az oltás, holnaptól, illetve a következő napokban a községek egészségházaiban – tette hozzá.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

KEDDTŐL FELTEHETŐLEG KÍNAI VAKCINÁVAL IS OLTANAK
Pavle Zelić, a Szerbiai Gyógyszerügynökség munkatársa a Prva tv-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy a kínai Sinopharm védőoltása dokumentációjának a felülvizsgálata hamarosan befejeződik, és minden arra utal, hogy az említett oltóanyag alkalmazásának a feltételei már keddtől megteremtődnek.
Amint jóváhagyják a kínai oltóanyag alkalmazását, Szerbiában 3 különböző vakcinával zajlik az immunizáció – emelte ki Pavle Zelić. Azzal kapcsolatban, hogy miként igazodhat el az átlagpolgár a bőség zavarában, azaz milyen elvek alapján hozza meg döntését, a vakcina kiválasztását illetően, Pavle Zelić leszögezte: az ellenjavallatok szinte ugyanazok mindhárom vakcina tekintetében. Egyelőre egyiket sem vehetik fel az állapotos nők, a szoptató kismamák, valamint a 18, illetve a 16 évnél fiatalabbak – mutatott rá a Gyógyszerügynökség munkatársa, majd hozzátette, hogy a Gyógyszerügynökség által felülvizsgált kísérő dokumentáció bizonyítja, hogy a védőoltások hatékonyak és biztonságosak.
ÜLÉSEZIK A VÁLSÁGSTÁB
Kedden nemcsak az immunizáció további ütemének témájában esedékes egyeztetés, hanem a köztársasági egészségügyi válságstáb is összeül, hogy górcső alá vegye az aktuális járványhelyzetet, és megvitassa a jövőben alkalmazandó intézkedéseket. Srđa Janković immunológus, a válságstáb tagja egyetért többi egészségügyi szakértő kollégájával, hogy a korlátozások enyhítésének nem jött el az ideje. A jelenlegi mutatók arra utalnak, hogy továbbra is nagy a veszélye a járvány ismételt fellángolásának. Mint hozzátette, habár a napi esetszám valamelyest alacsonyabb a korábbinál, a kórházakra nehezedő teher továbbra is nagy, valamint jelenleg is sok Covid-páciens hal meg naponta.
1578 FERTŐZÖTT – 21 ELHUNYT PÁCIENS
A vasárnap és hétfő között eltelt 24 órában országszerte 9040 koronavírustesztet végeztek el, ebből 1578-nak az eredménye volt pozitív (17,46 százalék). Az említett egy nap leforgása alatt 21 Covid-páciens hunyt el, 3771 a járvány kezdete óta; a halálozási arány 1,01 százalék. Kórházban 5214 pácienst gyógykezelnek, mesterséges lélegeztetésre 182 páciensnek van szüksége.
Ami a tartományi helyzetet illeti, az előző napi mutatók értelmében Vajdaságban 181 volt az esetszám, Újvidéken 27. Az aktív fertőzések száma jelenleg 13.250, 3315 Újvidéken, több mint 1100 Nagybecskereken, a többi településen pedig ezer alatt alakul – közölte a Vajdasági Közegészségügyi Intézet, amely továbbra is rendkívülinek minősíti a járványhelyzetet, ám felismerhetőnek véli a stabilizáció jeleit.

Keretben: Szerbia segít a szomszédoknak
Zoran Zaev, Észak-Macedónia miniszterelnöke bejelentette, hogy Aleksandar Vučić szerb államfő döntésének értelmében Szerbia 8 ezer adagnyi Pfizer–BioNTech vakcinát enged át országának. A szomszédos állam az oltóanyagért a beszerzési árat fizeti – tette hozzá Facebook-bejegyzésében Zoran Zaev, hozzátéve, hogy Aleksandar Vučić térítésmentesen szerette volna átengedni az oltóanyagot, ám ő ezt elutasította.