2024. április 26., péntek

A fagyos Velika Kladuša környéki erdőkben ragadt egy csoport migráns

Embertelen körülmények között tengődnek a –10 fokos hidegben a boszniai Velika Kladušától három kilométernyire levő mikanovaci erdőben a migránsok. Egy félszáz fős pakisztáni, afganisztáni és bangladesi migráns – írja a Banja Luka-i Nezavisne novine. A hétvégén a Sanski Most-i humanitárius egyesület a különféle donációknak köszönhetően élelmet, meleg ruhát és lábbelit, higiéniai eszközöket adott át nekik.

A migránsok sátrakban alszanak, improvizált, nejlonnal borított tákolmányokban húzzák meg magukat, és tűz mellett melegszenek.

A Tanjug szerint Velika Kladuša területén az utóbbi hónapokban számos ehhez hasonló „vadkempinget" lehet találni, legtöbbjük nehezen megközelíthető, de a migránsoknak alkalmas arra, hogy átszökjenek a közeli Horvátországba, azaz az Európai Unió területére. A télies hidegek miatt a sok migráns most az improvizált kempingekből visszahúzódott a biztonságosabb menedékhelyek valamelyikére. A mikanovaci migránsok szerint azonban ezek megteltek. A Velika Kladuša-i Miral Központ is túlzsúfolt, 1200 migráns tartózkodik a jóval kisebb befogadóképességű helyen. A migránsok azt is elmondták az újságíróknak, hogy a horvát határt a téli körülmények ellenére jól őrzik, így nemigen tudnak átjutni rajta, és a boszniai hegyek között rekedtek.