2024. április 26., péntek

Napirenden a koronavírus-útlevél

Az EU vezetői az úgynevezett „koronavírus-útlevél" bevezetéséről is tárgyalnak az Európai Tanács január 21-i rendkívüli ülésén, jelentette be az Európai Bizottság, hozzátéve, hogy ez egy nagyon érzékeny téma.

„Fontos látni, hogy mik lennének az útlevéllel rendelkező és nem rendelkező személyeknek potenciális jogai. Ez egy nagyon érzékeny vita, amely az uniós vezetők csütörtöki videokonferenciáján kerül majd sor" – mondta Eric Mamer, az EB szóvivője.

Az útlevelekről szóló vita az EU vezetőinek azon ülésén kerül napirendre, amelyet teljes egészében a világjárványnak szentelnek, Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök kérésére, aki az oltási igazolás bevezetését kérte annak érdekében, hogy a védőoltást felvett személyek szabadon utazhassanak.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke „nem zárja ki" a tanúsítványok bevezetésének lehetőségét, erről már korábban tárgyalásokat folytatott az EU vezetőivel. „Több embert kellene beoltani, mielőtt ez alkalmazható lenne. Ha túl korán alkalmazzák, nagy csalódást okozna Európában" – mondta Michel egy holland televízió műsorának vendégeként.

Az EU vezetőinek videokonferenciáját csütörtökön 18 órára tervezik. Brüsszelben megjegyzik, hogy nem várható döntés a „koronavírus-útlevél" bevezetéséről, ez csak egy politikai vita lesz.