2024. március 28., csütörtök

Tél van

Az egész ország területén havazik, szerdától mérsékelt felmelegedés

A télies időjárás az évszaknak megfelelően továbbra is tartja magát. Vasárnap szinte az ország egész területén kisebb-nagyobb mértékben havazott. A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet adatai szerint valamennyi mérőállomáson tegnap reggel fagypont alatti volt a hőmérséklet, napközben pedig nulla fok körüli hőmérsékletet mértek.
A téli időjárás jelentősebb károkat egyelőre sehol sem okozott Vajdaságban. A helyi kommunális közvállalatok dolgozói mindenhol igyekeznek megoldani a felmerülő problémákat. Az utak tisztítása folyamatos a tegnap reggeli órák óta. Hókotró gépek járják a jelentősebb vajdasági városok utcáit mindenütt.
A fővárosban vasárnap reggel három órától esett a hó. Az illetékes szervek a kora délutáni órákra Belgrád központi részén és a jelentősebb intézmények elől eltisztították a havat, majd később a fontosabb útszakaszokat is megtisztították. A délutáni órákban megkezdődött az autópályák biztonságosabbá tétele. A Niš–Dimitrovgrad szakaszon a megengedett sebesség 60 km/h az erős havazás miatt.
Dél-Szerbiában a téli időjárás továbbra is nagy problémákat okoz. A jablanicai körzethez tartozó településeken, mint Leskovac, Bojnik, Lebane, és a hegyi falvakban jelentős torlaszok alakultak ki a zord időjárás miatt. A legjobban sújtott község Medveđa, ahol üzemen kívül van 40 trafóállomás, emiatt mintegy 20 falu maradt áram nélkül. A Svrljig községhez tartozó 5 faluból mintegy 200 háztartásban problémás az áramellátás.
A Putevi Srbije közvállalat arra inti a gépjárművezetőket, hogy az útviszonyoknak megfelelően, óvatosan közlekedjenek, téli gumik, hólánc és megfelelő segédfelszerelés nélkül ne induljanak útnak. Az előttünk álló napokban is télies, hideg marad az idő, csekély, 2–5 centiméter új hó is eshet. A legmagasabb nappali hőmérséklet –4 és –2 Celsius-fok között alakul, szerdától kis felmelegedésre számíthatunk. A reggelek fagyosak lesznek, a hőmérő higanyszála napközben sem haladja meg sok helyen a nulla fokot.