2021. február 27., szombat

Tovább romlik a menekültek helyzete Bosznia-Hercegovinában

Mínusz 5 fok a legmagasabb nappali hőmérséklet Boszniában, de éjszaka mínusz 13- 15 fok is lehet. Az ország északi részén menekültek és migránsok százai ragadtak egy javarészt kiégett sátortáborban a boszniai Bihács közelében. Nemzetközi nyomásra a bosnyák hatóságok fűtött sátrakat állítottak fel.

Egy januári ENSZ-jelentés arról számolt be, hogy több mint 2500 hazájából menekülő ember él nyomorúságos körülmények között Bosznia-Hercegovinában

Velika Kladuša közelében több százan vannak, akik a szabad ég alatt vagy víz és fűtés nélküli elhagyott házakban próbálják túlélni a dermesztő hideget. Nyugat-Európába akarnak eljutni, amihez Horvátországon át vezet az út, ezért naponta többször megkísérlik a határátlépést, de többnyire sikertelenül.

A Peter Stano uniós szóvivő arra hívta fel a figyelmet, hogy a menekültek és migránsok folyamatosan romló helyzete az országban gyengíti Bosznia-Hercegovina uniós csatlakozási törekvéseit.

Az Európai Unió január elején további 3,5 millió euró  támogatást juttatott Bosznia-Hercegovinának a menekültek és migránsok számára biztosított humanitárius segítségnyújtással összefüggő kiadások fedezésére.