2021. március 8., hétfő
VELENCEI FILMFESZTIVÁL

A neves dél-koreai rendező a zsűrielnök

Bong Dzsun Ho, az Oscar-díjas Élősködők című film dél-koreai rendezője lesz a 78. Velencei Filmfesztivál nemzetközi zsűrijének elnöke – jelentették be pénteken a filmmustra szervezői.

„A Velencei Filmfesztivál hosszú múltra tekint vissza, és megtiszteltetés számomra, hogy bekapcsolódhatok ebbe a csodálatos filmművészeti hagyományba” – fogalmazott a közleményben idézett rendező. „A zsűri elnökeként és mindenekelőtt javíthatatlan filmrajongóként kész vagyok megcsodálni és megtapsolni a fesztivál által kiválasztott összes nagyszerű filmet” – fűzte hozzá.

A filmfesztivál művészeti vezetője, Alberto Barbera olyan rendezőként méltatta a dél-koreai filmest, aki „a mai szerzői film egyik leghitelesebb és legeredetibb hangja világszerte”.

Az 51 éves Bong Dzsun Ho az Élősködők című filmjével elnyerte az Arany Pálma-díjat a 2019-es cannes-i filmfesztiválon, majd 2020-ban négy Oscart is kapott a legjobb eredeti forgatókönyv, nemzetközi film, rendező és a legjobb film kategóriában.

Az Élősködők című szatíra két család, egy szegény és egy gazdag família életén keresztül mutatja be a közöttük húzódó óriási társadalmi szakadékot és az ebből fakadó problémákat. Ez volt az első nem angol nyelvű alkotás az Oscar-díj történetében, amely elnyerte a legjobb filmnek járó elismerést.

A dél-koreai rendező korábban A gazdatest, a Snowpiercer – Túlélők viadala és az Okja című filmjeivel is sikert aratott.