2024. április 20., szombat

Szabad-e olvasni?

Szabadtéri könyvtárak Újvidéken is!

Az ilyen könyvtárak világszerte nagy népszerűségnek örvendenek az olvasók körében. Az utcán felállított polcokra az tesz be könyvet és az vesz ki onnan könyvet, aki csak akar.

Újvidék Szerbia azon települései közé tartozik, ahol a városban fellelhetők ilyen könyvtárak. Jelenleg az Ifjúsági Színház előtt, a Matica srpska Galériája előtt, és a Laza Telečki utcában lévő PUBeraj előtt helyeztek el ilyen egységeket.

Az ötlet, a LEO- Mileva Marić Einstein klubbtól származik. Isidora Ratajac, az ötlet egyik megálmodója az Nsuživo nevű portálnak úgy nyilatkozott, hogy valami olyasmit szerettek volna alkotni a városban, ami hozzájárul a kulturális élet fellendítéséhez. Szerinte ez remek alkalom arra, hogy a könyvek gazdát cseréljenek és érdekes olvasmányokhoz jusson mindenki. Az akció a kölcsönösség elvén alapul, aki kivesz egy könyvet, remélhetőleg valamikor be is tesz, legyen az akár régi, akár új.

Kifejtette továbbá, hogy fontos lenne, hogy a különböző helyszíneken olyan könyveket tegyenek be a polgárok, amik esetleg kapcsolódnak az arra járó korosztályhoz. Az Ifjúsági Színháznál lévő tárolóba például érdemes lenne gyerekkönyveket is tenni, hiszen sok fiatal látogat arra. Az persze, hogy az akció mennyire lesz sikeres, leginkább a polgároktól függ.

Bizonyára sokunknak van otthon olyan könyve, amelyet szívesen ajánlanánk másnak is, és nem sajnálnánk, ha bekerülne egy ilyen tárolóegységbe. Remélhetőleg egy-egy szabadtéri könyvtárban magyar könyvekre is rálelünk majd, legyen az régi vagy új.