2024. április 26., péntek
FORMULA–1

Az idény Bahreinben kezdődik!

A korábbi híreknek megfelelően márciusról novemberre halasztották a Formula–1-es Ausztrál Nagydíjat, így a világbajnoki sorozat március 26–28-án Bahreinben indul. A vb tulajdonosainak keddi közleménye szerint a melbourne-i mellett a Kínai Nagydíjat sem rendezik meg az eredetileg kijelölt április 11-ei időpontban, viszont míg az ausztrál futamnak megvan az új időpontja (november 21.), addig utóbbi sorsa egyelőre kérdéses. Az áprilisról kieső viadal helyére Imola került be új helyszínként a naptárba, az olaszországi állomás azonban nem április 11-én, hanem egy héttel később látja vendégül a mezőnyt.

A továbbra is 23 futamosra tervezett szezon eredetileg kiadott menetrendjében szerepelt egy meg nem nevezett viadal is, amely továbbra is a programban maradt, annak a nagydíjnak az időpontja azonban április 25-éről május 2-ára módosult. A novemberi melbourne-i verseny miatt az utolsó két viadal egy héttel tolódik, így a záróállomásra december 12-én kerül sor Abu-Dzabiban. A változtatások a többi versenyt nem érintik, így a Magyar Nagydíjra augusztus elsején kerülhet sor.

„Mozgalmasan indul a szezon, de örömmel jelentjük be, hogy a versenyek száma nem változik – idézte a közlemény Stefano Domenicalit, a F1 új vezérigazgatóját. – A járványhelyzet még nem teszi lehetővé, hogy visszatérjünk a normális működéshez, de tavaly már megmutattuk, hogy biztonságosan tudunk versenyeket rendezni, amikor a nemzetközi porondon elsőként elindítottuk a sorozatunkat. Megvan a tapasztalatunk és a tervünk az idei viadalok lebonyolítására.”

A sportvezető azt is elmondta, bíznak benne, hogy minél hamarabb visszatérhetnek a nézők a lelátókra.
Sajtóértesülés szerint a F1-es csapatok megegyeztek abban, hogy a március 28-án sorra kerülő bahreini idénynyitó versenyhétvége előtt két héttel tartják meg a hivatalos szezon előtti teszteket szintén Szahírban. A motorsport.com kedden írt arról, hogy az eredetileg március 2. és 4. közé, Barcelonába tervezett háromnapos gyakorlást helyezik át Bahreinbe, ahol így március 12. és 14. között végezhetik el az istállók a versenyautók finomhangolását.

Távozott a Renault csapatfőnöke

Távozott posztjáról Cyril Abiteboul, az eddig Renault, az idei évtől kezdődően Alpine néven induló F1-es csapat főnöke. A sportvezető 2017 óta vezette a gyorsasági világbajnokságon szereplő enstone-i istállót, ám most – noha korábban arról cikkezett a sajtó, hogy magasabb pozícióba kerül – otthagyta a csapatot. Utódja a cég eddigi stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója, Laurent Rossi lesz. Közleményében Abiteboul megköszönte a francia gyártó bizalmát, de nem indokolta meg a döntését.

MotoGP: törölték a hivatalos tesztelést

A járvány nyomán kialakult helyzet miatt a gyorsaságimotoros-világbajnokság szervezői törölték a februárra, Malajziába tervezett szezon előtti hivatalos tesztelést. A versenysorozat honlapján olvasható keddi közlemény szerint a Nemzetközi Motorsportszövetség (FIM), a kereskedelmi jogokat birtokló Dorna Sports, valamint a csapatok, technológiai partnerek és szponzorok képviselőit tömörítő IRTA a Malajziában bejelentett országos vészhelyzettel összefüggésben meghozott korlátozó intézkedések miatt döntött a teszt törlése mellett. A március 10–12-ére tervezett katari teszt megtartása változatlanul tervben van, az időpont és a helyszín megerősítésére azonban a keddi közlemény szerint még várni kell. A gyorsaságimotoros-vb a tervek szerint március 28-án kezdődik Katarban.