2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Telefonon is igényelhető a védőoltás

Állítólag megkezdték a tömeges immunizációt

Csütörtöktől már nemcsak online felületen, hanem telefonon is jelentkezhetnek mindazok, akik szeretnék felvenni a SARS-CoV-2 elleni védőoltást. Aleksandar Vučić államfő kora délutáni nyilatkozatának értelmében reggeltől 17 ezer polgár jelezte a 0800222334-es telefonszámon, hogy igényli a rendelkezésre álló védőoltások valamelyikét. A telefonközpont munkatársai mindennap 8 és 20 óra között fogadják a hívásokat. A polgárnak ugyanazokat a személyes adatokat kell megadnia, amelyeket az euprava.gov.rs honlapon található jelentkezési íven.
Dr. Mihailo Jovanović, a kormány IT- és e-közigazgatási irodájának igazgatója azt javasolja a polgároknak, hogy aki csak teheti, továbbra is online felületen jelezze, hogy igényli a vakcinát, mivel szerinte ezáltal biztosan elkerülhetőek a leggyakoribb tévedések vagy félreértések. Ha azonban valaki mégis jobban bízik a telefonos kommunikációban, bármikor felhívhatja az említett központot – tette hozzá a Prva tv-nek nyilatkozva. Mint elmondta, a Batut Közegészségügyi Intézet közreműködésével lehetőség lesz arra, hogy azok, akik egészségügyi állapotuk miatt nem tudják felkeresni a lakóhelyük szerint illetékes egészségházat, és/vagy immunizációs központot, saját otthonukban kapják meg a vakcinát.
Az euprava.gov.rs oldalon hétfőtől nagyjából 175 ezren jelezték érdeklődésüket, a belgrádi sajtó értesülései szerint zömében a fiatalabb korosztály, amelynek egyelőre várnia kell, míg sorra kerül. A Blic napilap tudni véli, hogy a Pfizer–BioNTech és az orosz vakcina iránti érdeklődés szinte ugyanakkora, azzal, hogy utóbbit valamennyivel többen igényelték – a rendszerben jelenleg 5 vakcina közül választhat a polgár.

A tömeges immunizációnak az előzetes bejelentések értelmében ma éppen azoknak a polgároknak a részvételével kellett megkezdődnie, akik az euprava.rs rendszerében igényelték a védőoltást. Darija Kisić Tepavčević munkaügyi miniszter és az egészségügyi válságstáb tagja a Blicnek nyilatkozva bejelentette, hogy ezer, 75 évnél idősebb polgár veheti fel a vakcinát Belgrádban, a Vásár egyik csarnokában kialakított immunizációs központban, ám az ország egyéb településein is megkezdik a tömeges vakcinációt. A következő napokban pontosítanak az euprava rendszerében a vakcinát igénylő polgárok immunizációjának a dinamikájával kapcsolatban – mutatott rá Darija Kisić Tepavčević.

JUST DO IT!
Ana Brnabić miniszterelnököt ma immár másodszor oltották be, a Pfizer/BioNTech vakcinája ugyanis azon oltóanyagok közé tartozik, amelyet kétszer kell felvenni a maximális védettségi szint elérése érdekében. A kormány első embere december 24-én kapta meg az első adag védőoltást, ugyanaznap, amikor Darija Kisić Tepavčević és Predrag Kon epidemiológus. A revakcinációt követően a miniszterelnök arra kérte a polgárokat, küzdjék le magukban a bizalmatlanságot és minél többen igényeljék a védőoltást.
– Bízom a védőoltásban, ugyanúgy, mint az illetékes szerbiai intézményekben. Arra kérem a polgárokat, hogy szintén legyenek bizalommal a védőoltás és az intézmények iránt, hiszen csakis együttesen győzedelmeskedhetünk – fogalmazott Ana Brnabić, aki a revakcináció alkalmával szimbolikusan Just do it! feliratú pólót viselt.

VISSZAFOGOTT ELÉGEDETTSÉG
Srđa Janković immunológus, az egészségügyi válságstáb tagja szintén arra kérte a polgárokat, hogy minél többen igényeljék a vakcinát. A Pink tv reggeli műsorában vendégeskedve kifejtette: jelenleg az a legfontosabb feladat, hogy meggyőzzék a polgárokat a vakcinával való immunizáció fontosságáról, illetve a Szerbiában elérhető védőoltások biztonságáról és hatékonyságáról.
– Azért küzdünk, hogy minél több polgárt sikerüljön megvédeni a vírustól a vakcinával. Az egyik alapvető üzenet az, hogy mindenki számára lesz vakcina, aki igényli. A polgároknak fontos tudniuk, hogy a felülvizsgálatnak alávetett és bejegyzett védőoltások biztonságosak, valamint hatékonyak. Az eddigi érdeklődés visszafogott elégedettségre ad okot. Sokan kételkednek, bizalmatlanok, egyesek még várnak, mielőtt jelentkeznének. A probléma az, hogy a vírus nem vár. Azok is megfertőződhetnek, akik már felépültek a vírus okozta betegségből. A cél az, hogy minél kevesebben betegedjenek meg, ezt pedig úgy lehet elérni, hogy minél több személyt immunizálunk, de nem később, hanem most. A kollektív immunitást akkor érjük el, ha a polgároknak legalább a 60-70 százaléka immunitást szerez – fejtette ki Srđa Janković.
A szakértő a jelenlegi járványhelyzetre is kitért. Szavai szerint megalapozatlan az állítás, hogy a vírus ereje lankadóban van. A vírus továbbra is körforgásban van, jelenleg is képes nagyobb számú polgárt megfertőzni, ezért van szükség arra, hogy a továbbiakban is minden lehetséges eszközzel megakadályozzák a kórokozó terjedését – nyomatékosította a szakértő.

VÁLTOZATLAN ARÁNYOK
A szerda és a csütörtök között eltelt 24 órában országszerte 11 725 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 1881-nek az eredménye volt pozitív (16 százalék). Az említett egy nap leforgása alatt 23 Covid-páciens hunyt el, 3687 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 1 százalék. Kórházban 5462 pácienst kezelnek, mesterséges lélegeztetésre 195 páciensnek van szüksége.
Ami a tartományi helyzetet illeti, az előző napi mutatók értelmében Vajdaságban 483 volt az esetszám, Újvidéken 109. Az aktív fertőzések száma jelenleg 13 891, 3426 Újvidéken, több mint 1100 Nagybecskereken, a többi településen pedig ezer alatt alakul – közölte a Vajdasági Közegészségügyi Intézet, amely továbbra is rendkívülinek minősíti a járványhelyzetet, ám felismerhetőnek véli a stabilizáció jeleit.

Enyhült a beutazási szigor
A köztársasági kormány az N1 hírportálnak megerősítette, hogy csütörtöktől Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Albánia, Észak-Macedónia és Bulgária állampolgárai negatív PCR-teszt nélkül utazhatnak be Szerbiába. Ugyanez a teljes utazási szabadság vonatkozik azokra a szerbiai állampolgárokra, akik a felsorolt államokba utaznak – írja az N1, a kormány tájékoztatására hivatkozva. A hírt elsőként Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke értékelte, elégedettségének adván hangot, amiért ismét gördülékenyebbé válhat a térség országai közötti gazdasági együttműködés.