2024. április 26., péntek

Vigyázz, kész, tűz!

Röviden ezzel a címmel lehetne legjobban jellemezni az idei, a Julianus-naptár szerint ünneplők karácsonyát, amely szó szerint az év első hatalmas „bumm”-ja a városban.
Amióta a társadalom megköveteli tőlem hogy dolgozzak, azóta ezt a szabadnapot általában igyekeztem olyan dolgokra kihasználni, amelyeknek értelme is van, annak ellenére, hogy a szó klasszikusan vett értelmében nem dolgozom.
Ilyenkor általában mindennel végezni akarok egycsapásra: beindítom a mosógépet, rendet rakok a szekrényekben, feltörlöm a konyhát stb. Mindeközben hangosan bömböl a zene, hogy az is valahol elterelje a figyelmem arról a tényről, hogy ez mégiscsak munka.
Az idén ez nem jött össze.
Vagyis a gép mosott, a szekrényben is ugyanolyan volt a rumli, mint tavaly, a zenét viszont túlbömbölték a hatalmas dörrenések.
Értem én az ünneplés lényegét (majáliskor megtörtént már, hogy három napig transzban voltam a munka iránt érzett határtalan szeretet miatt), viszont az egész napos petárdázás és tűzijáték szakadatlan áradatából már sajnos nem tudtam mindent lenyelni.
Mintha állandó hadi készültségben lennék, úgy néztem ki az ablakon minden egyes nagyobb dörrenés után, kémlelve, hogy a kölykök (és erősen illuminált édesapáik) mikor „tüzeskedik” el a kezüket.
Mondhatni, rosszabb voltam, mint egy házsártos öregasszony, ámde nem fért a fejembe, hogy miért kell minden évben visszahozni a háborús hangulatot, és azt is pont a talán legfontosabb egyházi ünnepen.
A nap folyamán azt is észrevettem, hogy más ismerőseimnek sem volt éppen ínyére a „háborús helyzet”, élesen bírálták a szokásokat. Lévén, hogy szerb ajkú ismerősökről volt szó, a virtuális közösség többsége azonnal erélyes offenzívát indított, hogy márpedig ünnep van, ilyenkor ki kell rúgni a hámból, örülni stb.
Arról már nem szólt a fáma, hogy az ünnepi mámorban késelni is lehet a templom közvetlen közelében, de ez mellékes.
Nem értek hozzá. Végül is szerintem, ha a Kisjézus a múlt héten született volna, első dolga az lett volna, hogy politikai menedékjogért folyamodik, hogy kikerüljön a háborús övezetből.