2024. április 26., péntek

Üdülhetünk-e még?

A szerb állampolgárok utazási lehetőségeiről egyeztet a YUTA – A görög hatóságok egyelőre a védőoltáshoz kötnék a beutazás engedélyezését

Görögországtól március elejéig várják a szerb turisták beutazási protokolljának meghatározását – állítja Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének (YUTA ) elnöke. A Tanjugnak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy az országos szövetség a szerb kormánnyal együttműködve megbeszéléseket kezdeményezett azokkal az országokkal, amelyekben szívesen nyaralnak a szerb állampolgárok. Fontos ugyanis, hogy időben lefektessék azokat a feltételeket, amelyek tiszteletben tartásával megindulhat a következő idény – tette hozzá az elnök.

– A görög kormánnyal folytatott megbeszélések elsősorban arra irányulnak, hogy a szerb állampolgárok által kedvelt üdülők elérhetőek legyenek. Célunk, hogy az országhatárok nyitva álljanak azok előtt, akik utazni szeretnének. Ennek érdekében bilaterális egyezmények meghozatalát szorgalmazzuk az idegenforgalmilag látogatott országokkal. Kiemelten fontos számunkra a beutazási feltételek pontos és egyértelmű meghatározása – vázolta az egyeztetések célját Seničić.

GÖRÖGORSZÁGBAN REKEDT MILLIÓK

A YUTA elnöke szerint a görög tengerpartra való utazás lehetősége kiemelten fontos a szerb állampolgárok számára. A koronavírus által megpecsételt tavalyi idényben ugyanis több mint 50 millió euró maradt a szomszédos országban a hazai turisták pénzéből – hangsúlyozta a B92 érdeklődésére a szövetség elnöke.

Seničić elmondta, hogy az említett összegeket a szerb állampolgárok zömében a „first minute” típusú foglalások által fizették be a görög szállodáknak és üdülőközpontoknak. A görög kormány azonban megengedte az idegenforgalommal foglalkozóknak, hogy a külföldről érkező befizetéseket 2022 januárjáig lefagyasszák, így a szerbiai milliók görög kézben rekedtek – emlékeztetett az utazási irodák országos szövetségének elnöke.

Jogos tehát a szerbiai turisták aggodalma, hogy a tavaly befizetett pénzükért az idén sem nyaralhatnak Görögországban – állítják a B92 szakemberei. A helyzet rendezése érdekében a YUTA a szerb kormányhoz fordult segítségért: a szerb tárgyalók az úgynevezett ciprusi modell érvényesítését szorgalmazzák.

VAKCINA KONTRA CIPRUSI MODELL

A görög idegenforgalmi miniszter, Harisz Theoharisz korábban kijelentette, hogy a szerb állampolgárok akkor léphetnek be Görögország területére, ha felvették a koronavírus elleni védőoltást. Ebben az esetben nem szükséges a negatív teszt felmutatása, és a rendeletek által előírt karantént sem érvényesítik a görög hatóságok – magyarázta. Az illetékes miniszter ugyanakkor kiemelte, hogy a vakcina felvétele nélkül a beutazókra az éppen érvényes járványügyi intézkedéseket vonatkoztatják majd.

A szerbiai utazási irodák országos szövetségének elnöke szerint azonban az oltást nem szabad a határátlépés egyetlen feltételeként megszabni: szükség van olyan alternatívákra, mint például a negatív PCR-teszt – vázolta a szövetség álláspontját Seničić.

Pozitív példaként Ciprust említette: a közel-keleti szigetország ugyanis négy kategóriába sorolja az érkező turistákat, annak alapján, hogy a beutazásuk pillanatában a lakóhelyük szerinti országban milyen a járványhelyzet. A besorolás alapján pontosan tudni lehet, hogy mire van szükség az üdülés megszervezésénél: szükséges-e a negatív PCR-teszt, kell-e Covid-biztosítást kötni és hasonlók – mondta a YUTA elnöke.

– A „vörös zónaként” megjelölt országokból érkező turistáknak jelenleg negatív PCR-tesztet és utazási biztosítást kell előkészíteniük, ha Cipruson szeretnének nyaralni. Emellett a határátlépéskor egészségügyi ellenőrzésen esnek át: amennyiben a gyors teszt révén kiderül, hogy fertőzöttek, akkor a ciprusi illetékes szervek megtérítik nekik az utazási költségeket. A sárga zónaként minősített országokból érkezőket nem tartóztatják fel a határon, elegendő felmutatniuk a negatív tesztet és a biztosítást. A szürke jelzésű országokból beutazók csak szúrópóbaként alkalmazzák a gyorsteszteket a határátlépéskor, a „zöld zóna”állampolgáraitól viszont csak Covid-biztosítást kérnek – vázolta a ciprusi modell lényegét Seničić.

A ciprusi hatóságok által alkalmazott intézkedések a leghatékonyabbak a szerb idegenforgalmi miniszter szerint is. Tatjana Matić hangsúlyozta, hogy a görög hatóságokkal való egyeztetések is ebbe az irányba haladnak: jelenleg az elsősorban légi közlekedésre kidolgozott modell átformálásáról tárgyalnak. Görögországba ugyanis főként autóval és buszokkal érkeznek a szerbiai turisták – tette hozzá a miniszter. Kiemelte, hogy hasonló kétoldalú egyezmények aláírását tervezik Bulgáriával és Montenegróval is.