2024. április 26., péntek

Feszült évkezdés, téli örömökkel

A hétvégén is sokan töltötték kint a szabadidejüket

Szombaton a szabadkaiak még derült, szélcsendes, az év leghidegebb évszakához képest egészen kellemes napra ébredhettek. Sokan ezúttal is dolgoztak vagy a hétvégi bevásárlást intézték. Kisebb sorok időnként csak néhány üzlet előtt alakultak ki, ahol bent csak két vásárló tartózkodhat egyszerre. A nagypostán sem volt különösebb sor, hiszen az aktuális számlák fizetése még csak ezek után következik. Hétköznap is főleg csak délelőtt vannak sorok, délután kevésbé, ráadásul már nemcsak a postán lehet pulton át elvégezni a befizetéseket, egyre több trafik és pénzváltó is alkalmazza ezt a lehetőséget. Néhol be se kell menni zárt térbe, megfontolandó ez ebben a járványügyi helyzetben.

A Tejpiacon valamivel kevesebb volt a vásárló, mint az ünnepi forgatagban, az árusok azt mondják, vegyes a forgalmuk mostanában. Nincsenek jó helyzetben a magyarországi termékek árusítói, elmondásuk szerint az emberek keresik az árukat, de a határlezárások miatt problematikus a beszerzésük. A piacról eltűntek a karácsonyi díszek, megjelent viszont a mimóza, amely élénk, aranysárga, apró labdaszerű virágaival igazán szépen fest. Kisebb sorokat esetleg a pékségek és a húst árusító kioszkok előtt lehetett látni. Egyik helyen kis tálakban kocsonyát is árultak, ez hozzátartozik a húsevők téli örömeihez és megéri azoknak, akik szeretik, de nincs kedvük bajlódni a készítésével. Igazán szép zöldségfélékre és gyümölcsökre is bukkanhattunk, valamint a savanyúságok széles kínálatára. Továbbra is keresettek a kutya- és macskaeledelek, hiszen az élelmiszerüzletekben ezek sokkal drágábbak, szinte megfizethetetlenek.

Mimózaárus a piacnál (Lukács Melinda felvétele)

Mimózaárus a piacnál (Lukács Melinda felvétele)

 A koronavírus megjelenése óta többen részesítik előnyben a szabadban tartózkodást, még télen is. Nagy lett az érdeklődés a korcsolyázás iránt, a műjégpálya végre minden polgár számára, nem csak a profi sportolók számára nyitott. A járványügyi előírások persze itt is érvényesek, az egyik változás a korábbi évekhez képest az, hogy nincs bent nyüzsgés, a korcsolyákat lehetőleg kint a lelátón kell felvenni és a holmikat is oda kell letenni. A belépőjegy ára két óra korcsolyázásra 110 dinár, korcsolya 200 dinárért bérelhető, úgy tűnik ez egy eléggé megengedhető, hasznos testmozgással járó kinti kikapcsolódás, nem csak tiniknek. Főleg a délelőtti órákban sokan leálltak a főtéren beszélgetni, délutánra pedig inkább a palicsi park népesült be. Az elmúlt évekhez viszonyítva télen is többen sétálnak Palicson, valószínűleg ennek oka is a járvány. Ami a benti szórakozást illeti, a hétvégén is a mozik nyújtottak kikapcsolódást. A szabadkaiak szeretnek a kávézókba is beülni, ezt ezúttal is 20 óráig tehették meg. A szabályok szerint a kávézókban ugyebár 17 órától nem szólhat zene. Sokan úgy vélik, hogy ez az intézkedés teljes melléfogás, hiszen senki sem ismer olyan kávézóba járó embert, aki csak azért nem tér be, mert nincs zene. Beszélgetni, iszogatni, anélkül is lehet.

A szombati kellemes nappali időjárás a főtérre is kicsábította az embereket  (Lukács Melinda felvétele)

A szombati kellemes nappali időjárás a főtérre is kicsábította az embereket (Lukács Melinda felvétele)

A beszélgetések főleg három téma köré szövődnek. Az egyik a drágulás. Az üzletekben és a piacokon is érezhetően emelkedni kezdtek az árak, ráadásul jelentősen magasabb összegű számlákat is várhatunk. A komoly aggodalmak mellett sokan kiábrándítónak találják azt, hogy az egyéb problémák mellett emiatt is feszülten kezdhettük az évet. A másik téma az időjárás, az emberek azt találgatják, mennyire húzódik el a tél, milyen lesz a legrövidebb hónapunk, a február, de mégis a leghosszabbnak tűnik, mert addigra már szinte mindenkinek kezd elege lenni a télből, a pluszköltségekről nem is szólva. A harmadik téma nyilván a koronavírus és a védőoltások, sokan ezzel kapcsolatban még tanácstalanok, attól tartanak, hogy a hírek egybefolynak az álhírekkel, és a védőoltások sem fognak védelmet nyújtani a vírus mutációitól.