2024. április 26., péntek

Országos faültetési akció kezdődött

A sikeres őszi faültetési akció után tavaszi akciót is hirdet a Let’s do it Serbia szervezet és a Zöld Fejlesztési Központ. A felhívásra bárki jelentkezhet, aki az udvarában vagy más szabad téren fát szeretne ültetni, de a szervezők olyan támogató cégek és intézmények jelentkezését is várják, amelyek segíteni szeretnék az akció sikerességét.

Szerbiában egy főre csupán 0,3 hektár erdő jut, pedig a fáknak a levegő tisztítása mellett órási szerepük van az erózió megakadályozásában, az árvízkárok enyhítésében, a klímastabilitás megteremtésében, a biodiverzitás fenntartásában, energiát takarítanak meg (nyáron hűvöst adnak, télen védenek a hidegtől), de tanulmányok szólnak arról is, hogy a fák hogyan csökkentik a stresszt a városi lakosság körében.

A facsemetéket községek szintjén adományozza a Zöld Fejlesztési Központ. Azok, akik szeretnének ajándékba fehér kőrist kapni, a https://posadisvojhlad.rs oldalon adhatják le szavazatukat a saját községükre az adott körzeten belül (egy IP-cím, ill. telefon egy szavazatot jelent). Ahhoz, hogy egy község facsemetéket kapjon ajándékba, a lakosság egy százalékának voksolnia kell. Személyenként egy facsemetét osztanak ki tavaszra, ennek az időpontjáról a közösségi hálón és a megadott honlapon is lehet majd tájékozódni.

Az ősz folyamán 30 ezer fehér kőrisfát ültettek el országszerte, ennek az akciónak köszönhetően. A szervezők az idén 300 ezer facsemetét terveznek elültetni. Ahhoz, hogy tavaszra Óbecsén is lehessen fát ültetni, csaknem 400 szavazatra van szükség.