2024. április 26., péntek

A pénz már nem képez akadályt

Január 25-én kezdhetik meg Pál Gajódi Olivér gyógyítását

A 2021-es év második napján érkezett a hír, miszerint összegyűlt a pénz a bajmoki Pál Gajódi Olivér gyógykezelésére. Pál Gajódi Olivér a tervek szerint január 25-én utazik Budapestre, ahol a szükséges vizsgálatok elvégzése után leválasztják a lélegeztetőgépről, amit követően megkapja a több mint kétmillió euróba kerülő gyógyszert és megkezdődik a génterápiája.

A kisfiú érdekében nemcsak Vajdaság fogott össze, hanem Szerbia- és Magyarország-szerte is több akció indult Olivér megsegítéséért, sőt más országok is bekapcsolódtak a jótékonykodásba. A pénzgyűjtést élénk médiafigyelem övezte, és ennek apropóján az akció néhány szereplője hétfőn sajtótájékoztatón számolt be az elvégzett munkáról.

A 2019 decemberében született Pál Gajódi Olivérnél spinális izomatrófiát diagnosztizáltak. A kisfiú gyógykezelése, beleértve a Zolgensma nevű gyógyszert, több mint kétmillió euróba kerül. A hatalmas összeg összegyűjtése meghaladta a szülők, Gajódi Tímea és Pál József lehetőségeit, azonban nem adták fel a küzdelmet, és ma, alig egy évvel a diagnózis felállítása után abban az örömben lehet részük, hogy megvan a kellő mennyiségű pénzösszeg, így most már nincs pénzügyi akadálya a kisfiú gyógyulásának.

A sajtótájékoztatón a gyűjtésben aktív szerepet vállaló Gajdos Bajusz Zolna, Ábrahám Lívia és Fehér Szilvia mesélték el azt, hogy hogyan sikerült összegyűjteni az összeget.

Ábrahám Lívia, Fehér Szilvia és Gajdos Bajusz Zolna (Fotó: Gergely Árpád)

Ábrahám Lívia, Fehér Szilvia és Gajdos Bajusz Zolna (Fotó: Gergely Árpád)

– Július óta mindannyiunk szívébe belopta magát Olivér, aki egy csodálatos, mosolygós, életerős kisfiú, aki egy nehéz betegséggel küzd. A gyógykezeléséhez szükséges pénzösszeg nagy része már a számlán van, illetve az elkövetkező hetekben várunk még banki átutalásokat, s ezáltal az Olivérért elküldött SMS-ekből befolyt összegek is a számlájára kerülnek. SMS-ekkel Szerbián kívül Magyarországon és Bosznia-Hercegovinában lehetett segíteni Olivéren. Ezek kifizetése majd csak a hónap közepén történik meg. Olivér a budapesti Bethesda Kórházban fogja megkapni a génterápiát. Ez három hónapig tart majd, és az édesanyja végig mellette lesz. Olivér harca ezzel nem ér véget, mert ezt követően előtte áll egy hosszú folyamat, aminek során fizioterápiára lesz szüksége. A Budi Human jótékonysági alapon keresztül a jövőben is lehet támogatni a gyógyulását – mondta Gajdos Bajusz Zolna.

Ábrahám Lívia felszólalásában a Vajdasági jótékonysági licit elnevezésű Facebook-csoport működéséről számolt be.

– Július 26-án Zolna hozta létre a csoportot. Én az első naptól kezdve a csoport tagja voltam, és nem sokkal később jelentkeztem adminisztrátornak is. A csoport működtetése szervezett csapatmunkát igényelt. Augusztusban napi 7–8 órát fordítottam arra, hogy a csoportban tevékenykedjek, decemberre olyan jó csapat jött össze, hogy elég volt 3–4 óra. A csoportnak jelenleg több mint 27 000 tagja van. Hogy pontosan hány licitet tettünk ki ebben a fél évben, nem tudnám megmondani, de augusztusban volt olyan este, amikor 500 licitet tettünk ki. Augusztusban volt egy kiesés, amikor a Facebook blokkolta a csoportunkat, illetve a szeptember is nehéz volt, amikor megindult az iskola, óvoda. Az emberek különféle dolgokat ajánlottak fel. Az utolsó licitünk vasárnap éjfélkor járt le, Varró Dániel dedikált kötete 17 000 dinárért kelt el – fogalmazott Ábrahám Lívia.

A harmadik felszólaló, Fehér Szilvia a különböző jótékonysági vásárokról, illetve akciókról ejtett szót.

– A jótékonysági vásárok augusztus elején kezdődtek el. Egy topolyai anyuka ötlete volt, hogy limonádét készítsen, amit azután a három lánya a piacon árult. Ezt követően Vajdaság számos településén egyre többen döntöttek úgy, hogy limonádét készítenek, pogácsát sütnek, amit azután egy jótékonysági vásár keretén belül piactereken, városközpontokban, templomudvarokban értékesítenek, és a befolyt összeget Olivér számlaszámára utalják. A Facebook-csoportunkban a felajánlások mellett tematikus akcióink is voltak, többek között Mikulás napjára, vagy Olivér születésnapján is. Augusztusban SMS játékot is indítottunk – mondta Fehér Szilvia.

Mint a sajtótájékoztatón megtudtuk, a polgárok továbbra is tudnak segíteni Olivér gyógyulásában. A számlaszáma továbbra is él, adománygyűjtő dobozokkal is több helyszínen találkozhatunk, illetve a 3030-as SMS számra továbbra is elküldhetjük a 848-as szöveget. A Vajdasági jótékonysági licit csoport működtetői azonban most egy kis szünetet tartanak, mert, mint mondták, most egy kicsit magukkal és a családjukkal szeretnének foglalkozni, hisz ez az elmúlt időszak nagyon kimerítő volt számukra.