2024. április 26., péntek

Sporttörténeti, sportegyesületi jubileumok (2.)

Mennyivel másabbra sikeredett az idei, nem ilyennek várt 2020-as évünk, amikor a XXXII. nyári olimpiai játékok, a tömérdek korosztályos világ- és Európa-bajnokság, a sportágankénti jelentős nemzetközi versenyek helyett sajnos nem az eredményekért és a teljesítményekért kellett izgulnunk és szurkolnunk, hanem amiatt, hogy a vírus világválságát túl tudjuk-e majd élni, azaz le tudjuk-e majd egyáltalán győzni. Vajdaságban 2020-ban ismét több sportegyesületi jubileumhoz érkeztünk, de a járvány világméretűvé válása mindent felülírt, így sorra elmaradoztak a sportrendezvények, mérkőzések, a tervezett összejövetelek, a kiadványok, monográfiák kiadása. A sportkrónikás tollából azért előkerültek a régmúlt 2020-ban aktuális vajdasági (délvidéki) jubiláris történései…
135 éve alakult (1885-ben): január 15-én Palicson az Achilles Sport Egylet, szeptember 3-án Újvidéken a ma is működő Danubius Evezős Egylet, Palánkán az atlétikai klub.

130 évvel ezelőtt történt (1890-ben): a Szegedi székhelyű Tiszai Regatta Szövetség (Délmagyarországi Hajós Szövetkezet), amely 1889. április 7-én Temesváron alakult meg, zártkörű bajnokságot rendezett, amelyen csak a tagjai, Nagybecskerek, Temesvár, Szeged, Zenta, Titel Törökbecse, Óbecse és Arad evezősklubjai és -egyletei indulhattak.
130 éve alakult (1890-ben): április 26-án Nagybecskereken a TAC keretén belüli teniszszakág. Az evezősotthon mellett két teniszpályát és tenisztelepet kezdett el építeni, és versenyt is rendezett. Október 12-én a Nagybecskereki Vadász Társaság, november 9-én Nagybecskereken a Torna és Vívó Egylet. Az 1875. december 15-én alakult Nagykikindai Torna és Tűzoltó Egylet 1890-ben felújította tevékenységét. Megalakult az adai sportegyesület Adai Atlétikaklub néven.

125 évvel ezelőtt történt (1895-ben): október 27-én az Achilles SE szervezésében országúti kerékpár- és gyaloglóversenyt rendeztek Szabadka és Zenta között: 1. országúti kerékpárverseny Szabadka és Zenta között (emellett még zárt kerékpárversenyt is tartottak 1 angol mérföldön a zentai Népkertben), 2. országúti gyaloglóverseny, távolság 36 kilométer légirányban, nyitva minden magyarországi sportegyesület műkedvelői részére; az első helyezettnek aranyérem és díszoklevél, a másodiknak nagy ezüstérem és díszoklevél, a harmadiknak kis ezüstérem és díszoklevél, a negyediknek bronzérem és díszoklevél járt, a benevezési díj 20 korona volt, 3. Zentán a zárt versenypályát megnyitó kerékpárverseny – a táv 1 angol mérföld, a benevezés 4 korona volt, 4. ifjúsági kerékpárverseny (távolság 1 angol mérföld, 1 korona), 5. tiszti kerékpárverseny (3 angol mérföld, 10 korona). Az első helyezettnek nagy ezüstérem és díszoklevél, a másodiknak ezüstérem, a harmadiknak bronzérem járt. A ZKE lapot adott ki Zombori Kerékpár Egyesület Értesítője néven.
125 éve alakult (1895-ben): január 9-én Nagykikindán a Torontál Vármegyei Agarászó Uri Egylet. Március 10-én Magyarkanizsán az Ókanizsai Tekéző Társaság. Július 19-én a fehértemplomi Alduna Bicycle Club. Az Óbecsei Céllövész Klub.

120 évvel ezelőtt történt (1900-ban): július 27-én Belgrádban a Topčideren a Szabadkai Sport Egylet tagjai bemutatták az új „rugdalozó” játékot, a footballt.
120 éve alakult (1900-ban): A Magyarkanizsai Vadásztársaság.
115 évvel ezelőtt történt (1905-ben): szeptember 8-án Zentán a Zentai Atlétika Club szervezésében a Tiszán országos szintű úszóversenyt tartottak, amelyet a Magyar Athletikai Szövetség úszószakosztályának képviselője nyitott meg a MAC Budapest, Budapest Egyetemi Athleticai Club, Balaton Úszó Egylet, Szegedi Torna Klub és a hazai versenyzők népes tábora előtt. Versenyszámok: 100 yard, 1/4 angol mérföld, 8000 m gyors, 200 yard hát és 200 yard mell, valamint 100 yard térelőny és 300 yard stafétaúszásban. Szeptember 24-én a Zentai Gazdakör a Nagyréten szabályosan elkészített, kör alakú versenypályán elismert lóversenyt tartott, totalizátorral! Október 13–14-én rendezték meg Nagykikindán Dél-Magyarország lóversenybajnokságát. Az első nap 5, a másodikon 4 futamot tartottak, igen gazdag pénzdíjak és ajándékok kíséretében. A versenyt nagy tömeg és megfelelő számú „elit” nézőtársaság kísérte figyelemmel. Nagybecskereken tartották meg Torontál vármegye agárversenyét.

115 éve alakult (1905-ben): június 23-án A Zentai Athleticai Club labdarúgószakága, a mai Zenta Labdarúgóklub, amely 2020-ban a Szabadkai Ligában szerepelt. Bajmokon az Athletika Klub keretén belül meghonosodott a labdarúgás. Az ópalánkai vadászegyesület.
110 évvel ezelőtt történt (1910-ben): Palicson korszerű teniszpálya és klubház épült.
110 éve alakult (1910-ben): Újvidéken az Újvidéki Atlétikai Club – UAC keretén belül labdarúgó- és teniszszakág alakult. Hat teniszpályát építettek, mintegy 80 tagjuk volt. Nagykikindán a Sloga nevű labdarúgóklub. A bácsi vadászegyesület, a szenttamási vadászegyesület és a cservenkai vadászegyesület.
115 éve alakult (1915-ben): a szabadkai Vasutasok Atlétikai Klubja (SZVAK).

100 évvel ezelőtt történt (1920-ban): március 7-én indult Szabadkán a Mozi-Sport nevű lap magyar és szerbhorvát nyelven. 1921-től a szabadkai labdarúgó-alszövetség és a futballbírák alosztályának hivatalos lapja. Október 20-án Szabadkán kétnyelvű sportújság jelent meg szerbhorvát–magyar nyelven Sport néven, minden második hétfőn. 1920-ban felújították az 1911-ben alakult szabadkai atlétika- és labdarúgó-egyesületet SAND – Subotičko atletičko nogometno društvo név alatt.

100 éve alakult (1920-ban): Szabadkán a Szabadkai Lovaglók Köre Kralj Aleksandar néven. Palicson a Palics Evezős Egylet, Pancsován a Duna Evezős Klub. Nagykikindán a NAK Szerbia AK-ra változtatta a nevét. A Szabadkai Atlétikai Footbal Club – SZAFC. Szabadkán az Amateur atlétikai egyesület. Fehértemplomon az Egyetemista Sport Klub labdarúgószakággal. A Törökkanizsai Sport Klub – TSK labdarúgó-szakága. Óbecsén a Starobečejski atletski klub – SAK labdarúgószakága. A szabadkai SZSE és a SZTC fuzionált, és Szabadkai Vasas Testedző Club – SMTC néven működött tovább. Adán munkássport-egyesület Radnički SC név alatt. A Bezdáni Sport Egyesület. Újvidéken a Kereskedő Ifjak Sport Egyesülete. Újvidéken a zsidók sportegyesülete Juda Makkabi SK néven. A Temerini Munkás Testedző Egyesület – TMTE. Zomborban az Amateur SC sportklub. Zomborban a Zombori Testgyakorlók Köre – ZTK. Szeptember 16-án Szabadkán a Jugoszláv Labdarúgó-szövetség egyik alszövetsége, a Szabadkai Labdarúgó-alszövetség (Subotički nogometni podsavez). Hatáskörébe tartozott az összes bácskai labdarúgóklub.

90 éve alakult (1930-ban): február 9-én a zentai SZAK asztalitenisz-szakosztálya, a mai asztaliteniszklub, amely 2020-ban az I. szövetségi ligában szerepelt. Július 13-án a zentai SZAK vízilabda-szakosztálya, a mai vízilabdaklub. Szeptember 5-én a zentai SZAK úszószakosztálya, a mai úszóklub. Szabadkán megalakult a kereskedők sportklubja TANK néven (Trgovački atletski nogometni klub).