2024. április 26., péntek

A kilincsjavítástól a minisztériumig

Szerteágazó feladatkörnek tesz eleget a Magyar Szóban Galambos Tibor, az év munkatársa

„Galambos Tibor tíz évvel ezelőtt vállalta, hogy cégünkben kreátora, fejlesztője, hordozója lesz az akkor bevezetett ISO-szabványoknak, amivel új lendületet tudtunk adni a fejlesztésnek, a hatékonyságnak, a gazdaságosságnak (…) A környezet, a biztonsági és a tűzvédelmi törvények, az előírások betartását, a bevételek és kiadások közötti egyensúlyozást Tibor mesterien végzi. Kiváló szaktudásának köszönhetően gördülékeny az együttműködés az állami szervekkel és a minisztériumokkal” – ezekkel a szavakkal méltatta Ökrész Rozália, a Magyar Szó Kft. igazgatónője a cégünk minőségügyi, védelmi és biztonsági osztályvezetőjét, aki 2020-ban az Év Munkatársa Díjban részesült.

Mi minden volt szükséges ahhoz az elmúlt évtizedben, hogy érvényesülhess a menedzsmentben?
– 2010 májusában kerültem a Magyar Szóhoz, miután megszereztem a környezetvédelmi mérnöki oklevelet. Elsődlegesen a biztonsági szolgálat koordinátora voltam. A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) szabványainak belső ellenőrzéséhez és felülvizsgálásához szükséges tanulmány megszerzése után a minőségirányítási és a környezetirányítási rendszerek menedzsere lettem. 2018 áprilisában tűzvédelmi és mentési szakterületen is szereztem diplomát. Az idén jubiláltam, tehát tíz éve becsületesen, a szakmai tudásom állandó bővítésével szolgálom a házat.

Igencsak cifra megnevezése van a házon belüli megbízatásodnak: melyek azok a feladatok, amelyek a munkakörödbe tartoznak?
– Az osztályon nap mint nap dinamikus és felelős munka vár rám: követni kell a tűzvédelmi, környezetvédelmi és a biztonsági törvények betartását, és az ezekre vonatkozó előírások alkalmazását. A nyomda tevékenységét követve eleget kell tennem az integrált menedzserrendszer követelményeinek is. Cégünkben ugyanis egyszerre érvényesítjük a gyakorlatban a minőségi és a környezetvédelmi szabványokat, és mindkettőről rendelkezünk tanúsítvánnyal is. Olyan rendszer kialakítását tűztük ki ugyanis célul, ahol a működési folyamatok szabályozottak, felügyeltek, és folyamatos fejlesztés alatt állnak a hatékonyság és a szervezet eredményességének javítása érdekében. A 2010 óta alkalmazott rendszer fenntartása érdekében állandó kapcsolatban vagyok a megbízott minisztériumokkal, felügyelőkkel és a hulladékot kezelő operatőrökkel is. A tanúsítói testület éves felülvizsgálata során az eddigiekben mindig meg tudtunk felelni a szabványok követelményeinek és az elkövetkező két évre is biztosítottuk érvényességeiket. Az idén sikerült a környezetvédelmi minisztériumtól engedélyt szereznünk a nem veszélyes hulladékok szállítására, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy erre a célra nem kell külső operatőröket alkalmaznia a cégnek.

Az év munkatársát Ökrész Rozália igazgatónő méltatta az elismerés átadásakor (Ótos András felvétele)

Az év munkatársát Ökrész Rozália igazgatónő méltatta az elismerés átadásakor (Ótos András felvétele)

A 6000 négyzetméternyi épület fenntartásáért és biztonságáért is felelős vagy...
– A Magyar Szó saját, az illetékes minisztérium által szabadalmaztatott biztonsági szolgálattal rendelkezik, amelynek koordinálása szintén az én feladatom. A munkámhoz tartozik az is, hogy folyamatosan kapcsolatban legyek a bérlőinkkel. Igyekszek minden felmerülő problémát megoldani és minden feltett kérdésre válaszolni. Szeretem ezt a házat, ismerem minden zugát. Becsukott szemmel is el tudnék igazodni minden emeleten. Tudom, hol kell a szükséges javításokat elvégezni, mely irodákban csikorog az ajtó. 2017-től székházunkban jelentős felújítások történtek: a tető és a nyílászárók cseréje nagy munka volt ugyan, de én ebben az időben mindennap mosollyal ébredtem. Örültem, hogy az épületünk végre megkapja az őt megillető küllemet, hisz ez a ház a vajdasági magyarság csúcsintézménye.

A munkád mely szegmensét szereted leginkább?
– A környezetvédelemhez kapcsolódó feladatok elvégzését élvezem leginkább. Úgy érzem, hogy ezen a területen lehet a legtöbbet tenni a fejlődés érdekében. Hamarosan megkezdődik a két nyomdarészlegünk egyesítése is, ami új munkagépek beszerzését, és ezzel párhuzamosan új technológia bevezetését is feltételezi. A fejlesztésekkel a munkakörülmények is javulnak majd, hiszen az új gépek a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően kevesebb és kevésbé káros anyagot használnak majd. A környezetvédelem az a terület, ahol mindig van munka, és mindig lehet többet és jobban teljesíteni.

A tíz év alatt mikor voltál a legbüszkébb arra, hogy a Magyar Szó munkatársa vagy?
– Nagyok sok boldog napot éltem meg ezek között a falak között: a Magyar Szó a második otthonom. Leginkább azt szeretem, ha a munkatársaim arcán az aggodalmat mosoly váltja fel, mert segíteni tudtam. Ez az én hajtóerőm. Ha mégis ki kellene emelnem egy felemelő pillanatot, akkor az talán december 23-án volt, amikor átvehettem az Év Munkatársa kitüntetést. A munkám elismeréseként kapott oklevélre a karrierem koronájaként tekintek. Ugyanakkor örültem annak is, hogy a szakszolgálat munkáját is értékelik a házban. Mindennap azért dolgozunk mi is, hogy közös erővel, egymásba kapaszkodással még sok születésnapot megünnepelhessen a Magyar Szó.