2024. május 5., vasárnap

Megszavazták a 2021-es költségvetést és újból a helyi járulékot

Az adai képviselő-testület kedd esti 7. ülésén tizenkét napirendi pontról döntött. A képviselők többek között egyhangúlag megszavazták a 2021-es községi költségvetést. Eszerint a költségvetési bevétel 689 millió dinár lesz, a költségvetési kiadás 528 millió dinár, valamint saját eszközből finanszírozzák 155 millió dinár értékben az adai wellnessközpont építését. A közvetlen és közvetett költségvetési felhasználók támogatására tervezett összeg a 2020-as év szintjén marad. A 2021-es költségvetésben a legjelentősebb nagyberuházási tétel a wellnessközpont építésére fordított 155 millió dinár lesz. Emellett több kisebb projektum is helyet kapott a költségvetésben. Köztük az utcák újraaszfaltozása, a munkássport-olimpia lebonyolításához, megszervezéséhez, valamint a kerülőúthoz és Moholi nagy úthoz kapcsolódó beruházások. A költségvetésben pénzt különítettek el a fiatal házaspárok házvásárlására, a helyi foglalkoztatási akcióterv végrehajtására, a községi civil szervezetek és sportklubok támogatására.

A képviselő-testület emellett határozatot fogadott el a helyi járulék újbóli bevezetéséről, miután az idén júniusban megtartott népszavazáson ezt a lakosság többsége támogatta. A helyi járulék programja 2021 januárjától 2028 december végéig lesz érvényben. Ebben az időszakban az I. helyi közösség tervezett jövedelme 144 millió dinár a helyi járulékból, a II. helyi közösségé 350 millió dinár, a moholi helyi közösségé 240 millió dinár, a törökfalui helyi közösségé pedig 32 millió dinár. A lakosok a nettó bérük és jövedelmük 3 százalékát fizetik be helyi járulékként, a földművesek évente hektáronként 20 kilogramm búza ellenértékét, illetve vagyonra a vagyonadó éves mértéke szerint 0,4 százalékot. A nyugdíjasok nem kötelesek fizetni a helyi járulékot, de önkéntes alapon megtehetik nyugdíjuk 2 százalékának befizetésével.

A községi képviselők megszavazták a Standard kommunális közvállalat, illetve az Adica üdültetési közvállalat 2021-es ügyviteli tervét is. Eszerint a nyáron az adai strandfürdőben 9 százalékkal drágul a belépőjegyek ára, amit a villanyáram és a minimálbér növekedése miatt kénytelen végrehajtani az üdültetési közvállalat. A képviselő-testület emellett megalakította a lakásügyi bizottságot, amely a jövőben a lakástámogatás megítélésnek eljárását bonyolítja le. Továbbá a képviselők megszavazták Ada község 2021-es évre szóló helyi foglalkoztatási akciótervét, amelyre 8,9 millió dinárt fordítana az önkormányzat.