2024. április 26., péntek

Hivatalosan 6 áldozata, több sérültje van a földrengésnek

A 6,3-as erősségű rengést Vajdaságban is érezni lehetett

A horvát belügyi szervek eddig hat áldozatról adtak hivatalos értesítést, továbbá megerősítették, hogy hat személy súlyosan, 20 pedig könnyebben megsérült a földrengésben, amely a mai nap folyamán sújtotta Horvátországot – írja a 021.rs.

A sajtóban ellentmondásos információk láttak napvilágot az áldozatok számát tekintve. A horvátországi RTL televízió 8, míg a hazai B92 7 áldozatról tud.

A horvát hivatalos szervek egy kislány és öt férfi áldozatról számoltak be a közösségi médiában.

Jelenleg mintegy 500 tűzoltó kutat a romok alá szorult sérültek, túlélők, vagy áldozatok után.

Nem sokkal 12 óra után Újvidéken és környékén megremegett a föld, aminek az epicentruma sajtóértesülések szerint a horvátországi Petrinja körül volt. A Richter-skála szerinti 6,3 erősségű rengést Szerbiában is megérezték, Újvidéken a lakóépületek magasabb emeletein kifejezetten erős volt a kilengés. Petrinjában két kisebb, 4-es erősségű utórengést is észleltek. Az N1 élőben közvetít Petrinjából.

A föld hétfő reggel 6.28-kor is megmozdult, ekkor 5,4-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot – tudta meg az MTI a Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának közleményére hivatkozva. A földmozgás epicentruma tegnap Zágrábtól 51 kilométerre volt, nagyjából hat kilométeres mélységben. Hatását a környező országokban, így Szerbiában is megéreztük.

Legújabb értesülések szerint Petrinján nagyon sok lakóház összedőlt. Darinko Dumbović, a város polgármestere az N1-nek úgy nyilatkozott, hogy „fél város összedőlt", de egyelőre még nem tudni, vannak-e áldozatok.

Továbbra is a sajtóértesülésekre hivatkozhatunk, miszerint a rengés 12.20-kor következett be, amit egy kisebb utórengés követett. Az epicentrum Zágrábtól 46 kilométerre északkeletre volt, három kilométernyire Petrinjától, közel ahhoz a helyhez, ahol a hétfői rengés epicentruma volt. A rengést több Vajdasági városban is érzékelték: Újvidéken, Zomborban, Szávaszentdemeteren, Apatinban, de szűkebb Szerbiából is azt jelentették, hogy érezni lehetett a földmozgást Belgrádban, Kragujevacon, Čačakon is.

13 óra tájban arról érkezett hír, hogy a szeizmológusok újabb földmozgásoktól tartanak, ezért a zágrábiak egy része máris elhagyta otthonát. A városban hosszú ideig zúgtak a szirénák, sok helyütt áram és telefonvonalak nélkül maradtak – írja a Jutarnji list. A horvát fővárosban megronglódott az építészeti minisztérium, és az N1 Televízió épülete is.

A Petrinjából érkező első felvételek sokkolóak, eszerint a városban sok épület összedőlt. A tűzoltók egy autóban ragadt férfit kimentettek, majd a kórházba szállítottak. Úgy hírlik áldozatok nincsenek, de hatalmas az anyagi kár, a város központi része nagymértékben megrongálódott. A városba tart Andrej Plenković horvát kormányfő.

Sisakon (Sziszek) leomlott a városi sportcsarnok fele.