2024. április 26., péntek

Az idősek kapták az első védőoltásokat

A Magyarkanizsai Egészségház az országban az elsők között kapott nyolcvan darab Pfizer–BioNtech Covid-19-vakcinát, amelyet a karácsonyi ünnepek alatt be is adtak. Gyólay Karolina, az intézmény igazgatónője elmondta és hangsúlyozta, hogy a védőoltás felvételére nem köteleznek senkit most sem, és a továbbiakban sem, és azt, hogy ki kaphatja meg, milyen sorrendben, nem is ők döntik el.

– A válságstáb döntése értelmében először a veszélyeztetett kategóriába tartozó idősek kaphattak védőoltást, így az állami idősek otthonának lakói voltak az elsők, akik felvették. Ők mindannyian igényelték is, és az oltások beadása meg is történt – magyarázta az igazgatónő, aki azt is elmondta, hogy az egészségház két új, a védőoltás tárolására alkalmas hűtőszekrényt is kapott, amelyekben majd a következő szállítmányokat tárolni tudják.

– A védőoltás fagyasztott állapotban érkezik, és három óra elmúltával lehet felhasználni, miután fiziológiai oldattal hígítjuk, ez a szabályos eljárás. A vakcina mindössze öt napig tárolható, és egy ampullából öt embernek való adag nyerhető ki. Az oltást huszonegy nap után meg is kell ismételni, hogy teljes védelmet nyújtson – közölte Gyólay Karolina.
További koronavírus elleni védőoltások érkezése is várható Magyarkanizsára, de azt pontosan nem lehet tudni, hogy mikor.