2024. április 26., péntek

Döntött a válságstáb – A kávézók és az éttermek csak 18 óráig dolgozhatnak szilveszter napján!

A köztársasági válságstáb ma 15 órakor ülésezett, alig egy órával ezt követően pedig már ismertek is a döntések, amelyek a szilveszteri szabályokra vonatkoznak. 

A Blic értesülései szerint a kávézók és az éttermek 2020 utolsó és 2021 első napján csak 18 óráig dolgozhatnak, nem szabad újévi rendezvényeket szervezni sem. Az élelmiszerüzletek továbbra is 20 óráig lehetnek nyitva. A szerbiai sajtóinformációk állítása szerint ezek a szabályozások január 11-ig lesznek érvényben, az említett két nap kivételével pedig a vendéglátóipari egységek is 20 óráig fogadhatnak vendégeket.

Az egészségügyi válságstáb egészségügyi szakértő tagjai között korábban már konszenzus alakult ki az újévi ünnepek ideje alatt alkalmazandó intézkedések tekintetében, azaz egyikük sem támogatta, hogy idén a korábbi évekhez hasonlóan búcsúztassák a polgárok az óévet.

A koronavírus-járványhoz kapcsolódóan az elmúlt napok másik legfontosabb témája az immunizáció volt, ami hivatalosan csütörtökön kezdődött meg. Aznap szimbolikusan elsőként Ana Brnabić, valamint Darija Kisić Tepavčević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter (egy nappal az oltást követően elmondta, hogy nem alakultak ki nála mellékhatások), valamint Predrag Kon kapták meg a Pfizer–BioNTech SARS–CoV–2 elleni vakcináját. Ezt követően az idősotthonok lakóinak az oltása kezdődött meg, összhangban a jelenleg hatályos immunizációs operatív tervvel. Először belgrádi és újvidéki idősek otthonainak a lakói kapták meg a vakcinát, majd a következő napokban egyebek mellett niši, kragujevaci, Novi Pazar-i és magyarkanizsai idősek vehették fel a védőoltást, a sajtóelentések értelmében az írásos beleegyezés aláírását követően.