2024. április 26., péntek

Telefonos központ nyílik az oltás igénylésére

Brnabić: Januárban egymillió adag vakcina érkezhet Szerbiába

Az új év negyedik napján érkezik meg Szerbiába a Pfizer-BioNTech védőoltás következő szállítmánya – erősítette meg a korábban már elterjedt hírt Ana Brnabić kormányfő. Kiemelte, hogy a 2021 derekáig a szerb állampolgárok többsége felveheti a koronavírus új típusa elleni vakcinát.

A szakemberek tanácsára először az idősottnokban és szociális intézményekben kezdték meg a tömeges oltásokat, de nemsokára minden egészségügyi dolgozó megkaphatja a védőoltást – hangsúlyozta a kormányfő. Hozzátette, hogy ezt követően az olyan prioritást élvező társadalmi csoportok is megkaphatják a vakcinát, mint a belügyminisztérium munkatársai, a hadsereg, a szociális munkások és a pedagógusok.

Brnabić kiemelte, hogy az elkövetkező napokban egy telefonos központot is nyitnak, amelyen a lakosok jelezhetik igényüket a védőoltásra. A beérkezett hívások és e-mail-ek alapján mérik fel ugyanis, hogy mennyien szándékoznak felvenni a vakcinát.

A kormányfő köszönetet mondott a BioNTech és a Pfizer vállalatoknak azért, hogy egy olyan kis ország szükségleteit is komolyan vették, amilyen Szerbia. Az állami vezetés ugyanis elsők között szerződött le az oltás kézbesítésére az említett gyógyszeripari óriáscégekkel – emelte ki Brnabić. Hozzátette, hogy Aleksandar Vučić államelnökkel és Zlatibor Lončar egészségügyi miniszterrel együtt napi kapcsolatban vannak a kínai és az orosz gyártókkal is annak érdekében, hogy januárban minél több védőoltás érkezzen országunkba.