2024. április 26., péntek

Fogadj örökbe egy szarvast!

Óbecsei jótékonysági akció a Lurkóház javára

Arra lettem figyelmes decemberben, karácsony közeledtével, hogy egyre többen „fogadtak örökbe” kézzel készített szarvasokat a legismertebb közösségi oldalon. Nem értettem, miről is van szó, ezért felkerestem az ötletgazdát, Szép Lénárt Évát és öccsét, Lénárt Balázst, akik a szarvasokat készítették.

– Őszintén megvallom, először saját zsebünkre, saját hasznunkra szerettünk volna dolgozni, de aztán az öcsémmel közösen úgy döntöttünk, hogy a befolyó pénzből a Lurkóház védenceinek a bejövő összegből veszünk ajándékot karácsonyra. Egy szarvas alapára ezerötszáz dinár volt, de sokan többet is adtak, akik jótékonykodtak – meséli Éva, miközben épp az egyik szarvas orrát festi. Nagyon sok megrendelésünk volt, három műszakban dolgoztunk, vagyis éjjel-nappal gyártottuk a szarvasokat. Fából készítettük őket, fűrészeltünk, szögeltünk, de szívből csináltuk. Mindegyik csodaszarvas kapott egy nevet. Volt köztük lajhár, orrszarvú, nagymama, de alfahím is – mondja Balázs, aki azt is elárulta, hogy a Sendula fatelepről kapták a faanyagot, mert az övéké elfogyott.

– Kivágtuk már a fészerben található minden asztal és a szék lábát is. Öcsém a testeket és lábakat rakta össze, én a füleket, farkakat és szarvakat készítettem, valamint a szemeket és orrokat festettem. Egy pici szívet is kaptak a mellkasukra a szarvasok, ezzel keltettem őket életre. Azt is elmondhatom, hogy kisebb sérüléseket is szereztünk, valamint fáztunk, kifáradtunk, de megérte, hiszen az az érzés megfizethetetlen mikor az „örökbefogadó” gazdik válogatnak a sorakozó piros orrúakból. Eddig mintegy harminc szarvas készült el. Kisebb-nagyobb cégek vásároltak, cserébe pedig a szarvas reklámozta őket a közösségi oldalon. Ezenkívül több magánszemély is eljött, válogatott a szarvasainkból, a Samu Mihály iskolának pedig mi ajándékoztunk egy szarvast. Érdekes, hogy még Dániába is eljutott a mi csodaszarvasaink a híre és onnan is rendeltek. Igaz, a szarvas nem jutott ki Dániába, egy apuka rendelte a kicsi lányának, aki el is jött érte, és csillogó szemmel kiválasztotta a szerinte legcukibbat – tette hozzá Éva elérzékenyülve.

A testvérpárnak a szarvasok eladásából annyi pénzt sikerült összegyűjtenie, hogy az óbecsei Lurkóház részére egy teljesen felszerelt számítógépet tudtak vásárolni nagy monitorral, egérrel és billentyűzettel.