2024. április 26., péntek

Karácsonyfa másképp

Egyre népszerűbbek az alternatív karácsonyfák

Egyre többen vannak, akik a környezetvédelem és az újrahasznosítás jegyében nem állítanak hagyományos karácsonyfát, de az ünnepi díszítések nem mennek ki a divatból. A fenyőágas díszek és az adventi koszorúk mellett népszerűek az összekötözött fenyőágakból álló grincsfák is, amelyeknek a csúcsa manósapkához hasonlóan a föld felé hajlik.

Ozsvár Tímea, a zentai Tímea virágüzlet tulajdonosa szerint a karácsonyi időszak leginkább keresett terméke az adventi koszorú, illetve a ládikókba, dobozokba, tányérokra készített dekorációk. A fehér és a bézs kombinációja a legnépszerűbb. Sokan kérnek még ebben az időszakban ajtóra akasztható díszeket, kopogtatókat. A karácsony közeledtével egyre nagyobb az igény egy-két gyertyás arazsmanokra és grincsfákra is.

– Ez utóbbi pár éve jelent meg újdonságként, akkor nagyon népszerű volt. A mai napig is keresik, de úgy tűnik, kicsit lecsengésben van ez a trend. A legtöbben adventi koszorút kérnek, karácsonyi díszítésekből kevesebb a megrendelés. Újévre szoktunk készíteni pezsgős és pezsgőpoharas díszeket, de ezeket kevésbé viszik. Lehet, hogy a járványhelyzet miatt is, de észrevehető, hogy kevésbé vásárolnak az emberek dekorációt.
A karácsonyfát kereső zentaiak idén egy újdonsággal is találkozhattak: fenyőfát lehet bérelni, mégpedig feldíszítve, házhoz szállítással. Győri Gyöngyi, a Virág Dekor cég tulajdonosa elmondta, hogy nem klasszikus, élő fenyőkről van szó, hanem piramisfenyőket készít rendelésre.

– Ezek két méter magas, piramis formájú, élő fenyőágakkal borított kézműves termékek, amelyeket komplett díszítéssel, fénnyel lehet rendelni. A díszítés színösszeállítását a megrendelő igényeire szabjuk. Előnye, hogy sokkal kisebb helyet foglal el, mint egy kétméteres élő fenyő. Azoknak lehet jó választás, akiknek a lakásában kicsi a hely, és akik a modern stílust részesítik előnyben.

A fenyőbérlés lehetőségével elsősorban vállalkozások élnek. Gyöngyiék éveken keresztül ünnepeltek piramisfenyő mellett, és ez csak azért változott meg, mert megszülettek a gyerekek, és szerették volna, hogy az ő karácsonyfájukat a Jézuska hozza, és ne anya készítse.
A fenyőbérlés azt is magában foglalja, hogy a cég házhoz viszi a fát, az ünnepek után pedig el is megy érte. Gyöngyi két kisgyerek mellett maga is pontosan tudja, mennyi dolguk akad az embereknek karácsony táján. Arra gondolt, mennyivel könnyebb lenne, ha nem kellene fáért mennie, válogatni a különféle fenyők közül, díszítenie, az ünnepek után pedig mindent elpakolnia. A megrendelő nemcsak a díszítés színét választhatja meg, hanem azt is, hogy mikor szállítsák el hozzá a fát, és meddig maradjon ott.

– Több oka is van, hogy az eladás helyett a bérbe adás mellett döntöttünk. Egyrészt az élő fenyőágak előbb-utóbb elszáradnak, két hónap után potyogni kezdenek a tűlevelei. Mi elmegyünk ezekért a fákért, és elhozzuk őket. A megrendelőnek így nincs velük gondja, én pedig jövő karácsonykor újra föl tudom használni az állványt és a fényeket.