2024. április 26., péntek

Vissza az elejére?

Újra sárga a nagybecskereki víz

A magas arzéntartalom miatt Nagybecskereken 2004 óta tilos a vezetékes víz fogyasztása. De 16 év elteltével is megoldatlan a legnagyobb bánáti város vízellátása. Sőt, a próbaüzemeltetés alatt álló vízgyárban történt hétfői robbanás után – amelyben két dolgozó megsérült – bizonytalanná vált a berendezés üzembe helyezése. A városi hálózatban most ugyan van víz, de az továbbra sem iható.

Benépesült az ökokút (Kecskés István felvétele)

Benépesült az ökokút (Kecskés István felvétele)

A vízgyár próbaüzemeltetésének a leállítása után pedig újra megjelentek a nagybecskerekiek a város egyetlen ökokútja előtt. Aki persze teheti, az továbbra is palackozott vizet vásárol. Közben itt a járványhelyzet, amikor a tisztálkodásra is több víz kell.

A víz most – klórozás után – közvetlenül a kutakból kerül a vezetékbe. A vízgyárnak a lekapcsolása és az átállás mondhatni rutinos volt. A berendezés próbaüzemeltetése során ugyanis erre már eddig többször is szükség volt. Siniša Gajin, a Városi Vízművek sajtófelelőse nem tudta megmondani, hogy ez a helyzet meddig marad. Mint hallottuk, a víz minőségét a közvállalat laboratóriumában naponta többször ellenőrzik, de hangsúlyozta, hogy a városi vízvezetékből származó víz, amely jelenleg a kutakból érkezik – nem ivóvíz.

A vízellátás megoldása elhúzódott, de az emberek reagálásából ítélve elmondhatjuk, hogy a becskerekiek tűrőképessége jó. A Polgári Fordulat civil egyesület most tribünökön próbálja „felrázni” a közvéleményt.

Nem tudni, hogy mi okozta a robbanást (Kecskés István felvétele)

Nem tudni, hogy mi okozta a robbanást (Kecskés István felvétele)

– Ez elsősorban egészségügyi kérdés. Ahhoz, hogy konkrét megoldáshoz jussunk, ahhoz széleskörű nyilvános vita szükséges, amelyben rész kell venni az önkormányzati hatalom képviselőinek, de ugyanúgy a szakmának és a polgároknak is véleményt kellene mondani arról, hogyan oldjuk meg a problémát. Sajnos – mint sok mást – ezt is úgy akarták megoldani, hogy „van egy haverom, aki majd ezt megcsinálja” – mondja Dušan Kokot, az egyesület elnöke.

A robbanás okairól hivatalos információ nincs. Ugyanis a vizsgálat még tart, és amíg az be nem fejeződik, addig a vízgyár igazgatója sem mehet be a létesítménybe. Jó hír, hogy az égési sérüléseket szenvedett dolgozók állapota javul. Állítólag a berendezésben sem történt komolyabb kár.