2024. április 24., szerda
VAGYON-VISSZASZÁRMAZTATÁS

Csepp a tengerben

Egyelőre másfél ezer örökös számíthat biztosan kevesebb mint ezer eurós pénzbeli kártalanításra

A vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvény legutóbbi módosítása alapján az 1000 eurón aluli kárpótlási összeget teljes egészében kifizetik, mégpedig március 31-én, amennyiben az érintett személy az előző év június 30-áig megkapta a végzést. A jogszabály szerint 2022-ben mindenkinek kifizetik ezt a pénzt.

– Egyelőre 1500 örökös vagy egykori tulajdonos számíthat az 1000 eurót nem meghaladó összegre, de ez nem végleges létszám, hiszen a Restitúciós Ügynökség nap mint nap újabb kárpótlási végzéseket hoz, és ezek 15 nap elteltével jogerőre lépnek – mondta Ivana Živković, az Ügynökség illetékese. Pontosította: ha egy végzésben több örökös neve is szerepel, és a nekik járó összeg fejenként nem több 1000 eurónál, mindegyikük külön-külön megkapja a pénzt.

A második világháború után elkobzott vagyon egykori tulajdonosainak vagy azok örököseinek kártalanítását szolgáló kötvényeket is 2022-ben bocsátják ki. Ehhez még a kormánynak meg kell határoznia a kártalanítási szorzószámot, hogy ennek segítségével kiszámíthassák a jóvátétel összegét. A 70 évesnél idősebbeknek 5 év alatt, a 65 éven felülieknek 10 év alatt fizetik ki a kötvények értékét. Összesen több mint 75 ezer polgár nyújtott be vagyon-visszaszármaztatási kérelmet, a Restitúciós Ügynökség viszont eddig csak valamivel több mint 3000 végzést hozott.