2024. április 26., péntek

Elődöntőben a franciák és a horvátok

A címvédő francia, valamint a horvát válogatott is győzött kedden a dániai női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában, ezzel mindkét csapat biztosította helyét az elődöntőben.

A koldingi II. csoportban a horvátoknak az egygólos vereség is elődöntőbe jutást jelentett volna. Az eddigieknél pontatlanabb játékuk miatt csak a 28. percben vezettek először a németek ellen, ám a második félidőt ötös gólsorozattal kezdték, és a meccs kétharmadánál 17:12 volt az állás a javukra. A hajrában egy 6:2-es sorozattal felzárkóztak a németek, ám az egyenlítésre nem volt esélyük. A horvát csapat végül magabiztos, 23:20-as győzelmet aratott, és története során először jutott Európa-bajnoki elődöntőbe. Az eddigi legjobb eredménye az 1994-es ötödik helyezés volt, a legjobb tíz közé legutóbb tíz évvel ezelőtt jutott a csapat.
A németek veresége azt jelenti, hogy a világbajnok hollandok játszhatnak majd az ötödik helyért.
Katarina Ježić két gólt dobott, Tea Pijević 32 lövésből 16-ot kivédett. A Ferencváros német légiósai közül Emily Bölk kétszer talált be.
A herningi I. csoportban a 43. percig tudta szorossá tenni az állást a svéd válogatott, amely ekkor még csak kétgólos hátrányban volt, ám a címvédő franciák a folytatásban kilenc alkalommal voltak eredményesek, és csak öt gólt kaptak, így végül 31:25-re győztek, és sorozatban harmadszor ott vannak a négy között.
A Győri Audi ETO KC francia játékosai közül Estelle Nze Minko hatszor talált be, ezzel ő lett a mezőny legeredményesebbje.

A magyar női kézilabda-válogatott 32:21-re kikapott Norvégia csapatától, így két győzelemmel és négy vereséggel zárta a tornát.

A magyarok a csoportkörben legyőzték Szerbiát, viszont Horvátországtól és a világbajnok Hollandiától, illetve a középdöntőben Németországtól kikaptak, így már a románok hétfő esti legyőzése előtt biztossá vált, hogy nem játszhatnak helyosztót.

Eredmények, középdöntő, 3. (utolsó) forduló:

I. csoport (Herning):

Franciaország-Svédország 31:25 (14:14)
    

Spanyolország-Montenegró 26:26 (17:11)
    

II. csoport (Kolding):
Horvátország-Németország 23:20 (12:12)
   

Hollandia-Románia 35:24 (16:12)

Norvégia-Magyarország 32:21 (17:9)
    
A két középdöntő-csoport első két helyezettje jut az elődöntőbe, a harmadikok pedig az ötödik helyért játszhatnak. A torna első négy helyezettje kijut a jövő decemberi, spanyolországi világbajnokságra, amelynek a házigazdák, valamint a címvédő hollandok biztosan résztvevői lesznek.