2024. április 23., kedd

Szerémség jövője szavatolt

Megkezdték a Toyo Tires gumiabroncsgyár építését Inđiján

A Toyo Tires gumiabroncsgyár évi 240 millió eurós kivitelt tervez megvalósítani, és ezzel Szerbia legjelentősebb exportőre lenne – mondta tegnap Aleksandar Vučić államfő Inđiján, a gyár ünnepélyes alapkőletételén. A település északkeleti ipari övezetében, két kilométerre a város központjától ugyanis megkezdte az építkezést az egyik vezető nemzetközi cégóriás.

Az építéshez 63 hektárnyi földterületet és a szükséges infrastruktúrát Inđija község biztosította. Az egyik legjelentősebb befektetésről van szó az ország történelmében, amelynek az előkészítése már három éve folyik – hangsúlyozta Vučić. Kiemelte, hogy a munkálatok 382 millió euróba kerülnek. A gyár 20 hektáron terül majd el, a munkálatok fő kivitelezője ugyancsak japán vállalat, a szerbiai építőipariak kisebb munkákat kapnak. A tervek szerint a gyár legkevesebb 500 munkahelyet kínál majd a szerémségieknek – emelte ki beszédében a szerb államfő. Hozzátette: a szerbiai átlagfizetéstől jelentősen magasabb bérekkel a körzet jövője szavatolva van. Vučić ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a Toyo Tires befektetésével megnyílik az út más japán vállalatok előtt is.

Az ünnepségen jelen volt Takahiko Katszumata, Japán szerbiai nagykövete, illetve Takaszi Szimicu, a Toyo Tires korporáció vezérigazgatója is. Az óriáscég képviselője elmondta, hogy a tervek szerint 17 hónap alatt fejezik be az építkezést, így 2023-ban már megkezdődhet az évi 5 millió, prémium minőségű autóguminak a gyártása. Az inđijai gyár a Toyo Tires egyetlen leányvállalata a kontinensen. Elsősorban az európai és az orosz piacot látja majd el, de a Közel-Keletre, Afrikába és Észak-Amerikába is szállítja a szerémségi településen gyártott termékeit. Az óriáscég nyolcadik gyárának fontos szerepe lesz a világszintű gumiabroncs-ellátásban is – emelte ki az alapkőletételen Takaszi Szimicu.

A Mitsubishi Motors társasághoz tartozó Toyo Tirest 1945-ben alapították Oszakában. Európában 30 éve van jelen a gumiabroncsaival.