2024. április 26., péntek
FORMULA–1

Langyos zárás Verstappen-sikerrel

A szezon során látott erőviszonyok ismeretében meglepően könnyed futamgyőzelmet aratott a Red Bull-lal Max Verstappen a Formula–1-es évzáró Abu-dzabi Nagydíjon, amely több versenyző számára a búcsúzás hangulatában telt.

A Red Bullnál abban reménykednek, hogy a következő idény is olyan lesz, mint a most befejeződöttnek a vége (Fotó: Beta/AP)

A Red Bullnál abban reménykednek, hogy a következő idény is olyan lesz, mint a most befejeződöttnek a vége (Fotó: Beta/AP)

A búcsúk előtt azonban még egy visszatérés híre tartotta lázban a paddockot: az előző futamot kihagyni kénytelen Lewis Hamilton csak csütörtökön kapta meg a negatív koronavírusteszt-eredményét, de így még éppen időben megérkezhetett Bahreinből az Egyesült Arab Emírségekbe, hogy visszaülhessen autójába a hétvégére. Ez azt is jelentette, hogy a sajtónapot még Mercedes-szerelésben teljesítő, a múlt hétvégi pechsorozata után újabb győzelmi esélyben reménykedő George Russell kénytelen volt visszaülni Williamsébe. A hétszeres világbajnok, bár egy hét alatt leküzdötte a betegséget, elmondása szerint erőnlétileg még egyáltalán nem érezte magát csúcsformában.

Bár a pályán a Mercedes 2014 óta legyőzhetetlen volt, ezúttal kihívóra találtak: a szoros időmérő végén századmásodpercek döntöttek Verstappen javára, aki idén először állhatott az első rajtkockába, mögötte Valtteri Bottas és Hamilton következett. A futam pedig azt a hangulatot hozta, amit a Yas Marina-i pályától az előző években megszokhattunk: kevés előzéssel, fordulatok és izgalmak nélkül csengett le az egyébként a vártnál színesebb 2020-as szezon. A Mercedesnél a csapat elmondása szerint lejjebb kellett venni az életciklusuk végén járó motorok teljesítményéből, hogy kibírják a versenytávot, és talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy Verstappen meglepően könnyen szerezte meg karrierje 10. F1-es futamgyőzelmét: a rajtnál nem került bajba, majd képes volt kényelmes előnyt kiépíteni idei második sikere felé haladva. Mögötte Bottas és Hamilton tették teljessé a dobogót – a finn ezzel bebiztosította az egyéni tabella 2. helyét. A pontosztozkodás az üldözők között is érdekesen alakult: Sergio Pérez legutóbbi győzelmével közel került az év végi negyedik helyhez, amelyet annak ellenére is meg tudott őrizni Daniel Ricciardóval szemben, hogy a motorcsere miatt hátulról rajtoló autója hamar kilehelte a lelkét a Racing Pointnál töltött utolsó futamán. A konstruktőrök között a Racing Point, a McLaren és a Renault folytatott az egész szezonon át ádáz csatát a harmadik helyért, ezt pedig Lando Norris és Carlos Sainz mostani nagy zsákolásával a McLaren vihette haza – itt végül döntő fontosságúnak bizonyult az a 15 pont, amit a nyáron a Racing Pointtól vontak le a szabálytalan fékhűtőik miatt.

A futam eseménytelensége okán a búcsúk uralták a hétvégét: Sebastian Vettel a Ferrarival, Sainz a McLarennel, Ricciardo a Renault-val futotta utolsó hétvégéjét. Az ausztrált Fernando Alonso váltja jövőre, aki a nosztalgia jegyében a hétvégén többször is megjáratta a pályán első világbajnok autóját, a 2005-ös Renault-t, ennek kapcsán pedig a V10-es motorok hangjának hiánya az egyik legfőbb beszédtéma lett a versenyzők között.

Most jön a téli szünet, a remények szerint pedig március 21-én az Ausztrál Nagydíjjal megkezdődik a 2021-es szezon – remélhetőleg ezúttal már a járvány sem szól közbe!

Az Abu-dzabi Nagydíj végeredménye: 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:36:28,645, 2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +15,9 másodperc hátrány, 3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +18,4, 4. Alexander Albon (thaiföldi, Red Bull) +19,9, 5. Lando Norris (brit, McLaren) +1:00,7 stb.

A világbajnokság végeredménye, pilóták: 1. Hamilton 347 pont, 2. Bottas 223, 3. Verstappen 214, 4. Pérez 125, 5. Ricciardo 119, 6. Sainz 105, 7. Albon 105, 8. Leclerc 98, 9. Norris 97, 10. Gasly 75 stb.

Csapatok: 1. Mercedes 573 pont, 2. Red Bull 319, 3. McLaren 202, 4. Racing Point 195, 5. Renault 181, 6. Ferrari 131, 7. Alpha Tauri 107, 8. Alfa Romeo 8, 9. Haas 3, 10. Williams 0.