2024. április 26., péntek

Méltó lezárása egy sikeres évnek

Közzétették a Prosperitati Alapítvány földvásárlási pályázatának eredményeit

Az idén csaknem 3 milliárd dinár értékben vásárolhattak termőföldet a vajdasági magyar gazdák a Prosperitati Alapítvány támogatásával – ismertette pénteken a június 17-én közzétett földvásárlási pályázat sikerességét Pásztor István, a VMSZ elnöke. Az alapítvány Szabadkán megtartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az elmúlt öt évben 5373 hektár termőföld megvásárlásához nyújtott segítséget a vajdasági gazdaságfejlesztési program: ebből 2789 hektár az idei év kiírásának köszönhetően került új tulajdonba. Az idén ugyanis 455 pályázó részesült 789 millió dináros támogatásban – számolt be a pályázat sikereiről Pásztor István.

Pásztor István: Az elért eredmények feljogosítanak bennünket arra, hogy az elkövetkezőkben is hasonló ambíciókat fogalmazzunk meg (Ótos András felvétele)

Pásztor István: Az elért eredmények feljogosítanak bennünket arra, hogy az elkövetkezőkben is hasonló ambíciókat fogalmazzunk meg (Ótos András felvétele)

– A mostani napok méltó lezárását jelentik egy sikeres évnek. Azt bizonyítják, hogy a vajdasági magyar közösség tagjai ragaszkodnak ahhoz az átöröklött meggyőződésükhöz, hogy a szülőföldjükön magyarként boldogulni tudnak. Ezt bizonyítja a földvásárlási pályázat is. Aki ugyanis földet vásárol, hosszú távon gondolkodik, és ott képzeli el a jövőjét, ahol a termőföldet műveli. Ragaszkodik a szülőföldjéhez, és befektetésével világosan kifejezi a meggyőződését, hogy boldogulni tud és akar. A pályázat meghirdetésének célja is ilyen indíttatásból eredt: a gazdaságfejlesztés fontos eleme ugyanis az erőforrások kézben tartása, az egyik legfontosabb erőforrás pedig a termőföld.

Az idén 30 önkormányzat területéről érkeztek be igénylések a Prosperitati Alapítványhoz. Az év folyamán 8 pályázati kiírás jelent meg, amelyeken 1134-en szerepeltek sikeresen. A 3,23 milliárd dinár jóváhagyott támogatásnak köszönhetően pedig 8,2 milliárd dinár összértékű befektetés valósulhat meg. Az idei év a nehézségek ellenére a vajdasági gazdaságfejlesztési program egyik legsikeresebb éve volt – szögezte le Pásztor István.

Amellett, hogy sikerült megduplázni a földterületek és a pályázók számát, a földvásárlási támogatás esetében elenyésző volt a visszautasított igénylések száma – erősítette meg a sikereket Juhász Bálint, a Prosperitati Alalpítvány ügyvezető igazgatója.

PÉLDAÉRTÉKŰ A GAZDÁK TENNI AKARÁSA

– Ebben az évben csupán 7 pályázat bizonyult sikertelennek a kiíráson. Ez azt bizonyítja, hogy a pályázati feltételek mindinkább ismertek, megfelelnek a gazdáknak, másrészről viszont azt is alátámasztja, hogy a vajdasági gazdák is meg szeretnének felelni a kiírások követelményeinek. Mindez nagyon fontos a program sikere szempontjából, amely a magyar kormány hathatós támogatása és a hazai erős érdekképviselet mellett a vajdasági vállalkozók tenni akarásának köszönhető.

Az ügyvezető elmondta azt is, hogy terveik szerint a földvásárlási pályázat esetében még az idén megkezdhetik a kifizetéseket. Kiemelte, hogy 37 olyan pályázat van, amelynek jelenlegi státusza „forrás függvényében biztosított”. A jogtechnikai megfogamazás azt jelenti, hogy ezen pályázókkal a jövő év elején írják alá a támogatási szerződéseket, és ekkor indulnak meg a kifizetéseik is, hiszen ezekben az esetekben a földvásárláshoz kötődő folyamatok még zajlanak.

JÖVŐ HÉTEN MEGKÖTIK A SZERZŐDÉSEKET

Juhász Bálint: A vajdasági gazdaságfejlesztési program a legnagyobb és legkiterjedtebb határon túli beruházássá nőtte ki magát (Ótos András felvétele)

Juhász Bálint: A vajdasági gazdaságfejlesztési program a legnagyobb és legkiterjedtebb határon túli beruházássá nőtte ki magát (Ótos András felvétele)

Juhász Bálint kiemelte, hogy az alapítvány az év végéig teljesíti a beszámolási és elszámolási kötelezettségeit, az elkövetkező időszakban pedig a szerződések aláírására és a kifizetésekre összpontosít.

Az idei kiírások támogatási szerződéseinek aláírását már a jövő hét folyamán lebonyolítják. A pályakezdő vállalkozók kategóriában 318, a falusi házvásárlás keretében 262, a méhésztelepek kialakításának kategóriájában pedig 49 pályázót várnak majd a Prosperitati irodáiban, de behívják azt a 34 kérelmezőt is, akik kiemelt jelentőségű, közepes és nagy léptékű gazdasági fejlesztésekre pályáztak sikerrel. Ez mellett 5 külföldről hazatelepült vajdasági pályakezdő is aláírhatja majd a szerződést, az idegenforgalom terén viszont 11 kérelmezőt várnak a támogatás hitelesítésére.

Az ügyvezető felhívta a pályázók figyelmét arra, hogy a járványügyi helyzet miatt a megszokott kettő helyett egyszer hívják be a támogatottakat a személyes hitelesítésekre, amelyek alkalmával az iroda egyéb tevékenységeket nem fog végezni. Juhász Bálint értesítette az érintetteket arról is, hogy ezentúl kizárólag előre lekért sorszám alapján lehet majd ügyet intézni a Prosperitati Alapítvány irodáiban.

BEBIZTOSÍTOTT JÖVŐ

A Prosperitati Alapítvány az elmúlt öt évben több mint 14 ezer sikeres pályázatot tudhat maga mögött, amelyek révén 20 milliárd dináros támogatással több mint 40 milliárd dinár értékű befektetés valósult meg területeinken. Ez által a vajdasági gazdaságfejlesztési program a legnagyobb és legkiterjedtebb határon túli beruházássá nőtte ki magát – emelte ki az eseményen Juhász Bálint.

Az alapítvány ötéves munkáját Pásztor István is méltatta. Köszönetet mondott az ügyvezetőnek és munkatársainak az emberfeletti munkáért, amit a közösség fejlesztésének érdekében végeztek. Szolgálatukkal az alapítvány öregbítette azt a tekintélyt, amit az elmúlt években felépített – mondta a VMSZ elnöke. Hozzátette: „Az elért eredmények feljogosítanak bennünket arra, hogy az elkövetkezőkben is hasonló ambíciókat fogalmazzunk meg.”

Pásztor emlékeztetett, hogy a gazdaságfejlesztés jövőjét egy héttel ezelőtt a magyar kormány részéről Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes is megerősítette. „A folytatás esélyei legalább olyan jók, mint az elmúlt idők teljesítési lehetőségei” – zárta gondolatait a VMSZ elnöke.

Társsá vált az igazság és az érdek

Pásztor István a Prosperitati Alapítvány szabadkai sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök brüsszeli tárgyalásainak eredményei a vajdasági gazdaságfejlesztési program kérdésében is kulcsfontosságúak.

– Sikerült egy olyan arcvesztés nélküli kompromisszumos megoldást elérnie a magyar miniszterelnöknek, amelynek révén az elkövetkező években a magyar költségvetés teljesítőképessége jelentősebb, gazdagabb és szerteágazóbb lehet. A brüsszeli megállapodás azonban szomszédságpolitikai, regionális és európai politikai szempontból is jelentős. Megerősíti azt, amiben mi folyamatosan hittünk és reménykedtünk: Európának ez a része felértékelődik. Ez olyan lehetőséget hordoz magában, ami előbbre viheti a szülőföldön való boldogulásunknak a lehetőségeit. Emellett azt is üzeni, hogy az európai előtérben összefogással a kis országok és a kis nemzetek is képviselhetik álláspontjukat. Amennyiben pedig az erőteljes képviselet mögött igazság áll, akkor megvan az esély arra, hogy az igazság és az érdek társsá váljon. A tárgyalások eredményei egyúttal azt is alátámasztják, hogy az a fajta szomszédságpolitika és együttműködés, amely az előző években a mi közbenjárásunkra indult el a kibontakozás útján, értelmes, kifizetődő és egyedül lehetséges út – fejtette ki véleményét az Európai Unió költségvetéséről folytatott tárgyalások jelentőségéről a VMSZ elnöke.