2024. április 26., péntek

Költségvetési szavazás volt Óbecsén

Az önkormányzat jövőre 50 millió dinárt költ el a polgárok által legfontosabbnak tartott beruházásokra

Szavazás volt a hétvégén Óbecse község területén, a voksolás tétje ezúttal az volt, hogy jövőre mire költsön el az önkormányzat 50 millió dinárt. Az immár negyedik alkalommal megszervezett költségvetési szavazást az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) és az önkormányzat közösen szervezte. A hétvégén összesen 2558 voks érkezett.

Aleksandar Đekić, a BUM elnöke elmondta: a járványhelyzet miatt ezúttal a helyi közösségekben csak rövid ideig lehetett szavazni, ezért a legtöbb voks interneten érkezett. Sokan szeretnének rendezettebb Tisza-parti sétányt és strandot Óbecsén, de a környező településeken és az újfalusi helyi közösségben a szavazatok jelentős része az utak, a járdák és a közvilágítás javítására, az ivóvíz minőségének a javítására és/vagy a csatornahálózat bővítésére érkezett. Évről évre visszatérő gondként teszik listára a polgárok a kóbor kutyákat és az illegális szemétlerakókat is.

A korábbi években 100, az idén viszont csak 50 millió dinár jut majd ezeknek a gondoknak a felszámolására. Dragan Tošić, Óbecse polgármestere ezzel kapcsolatosan kijelentette: az önkormányzatnak nem lesz pénze arra, hogy minden listán szereplő javaslatot meg is valósítson, de több figyelmet fognak szentelni a környező településekre és Óbecsén a harmadik helyi közösségre is.

– Ezek a helyek az előző időszakban talán kissé háttérbe szorultak, mert a város központjában újítottuk fel az utcákat. Nekünk folytatnunk kell ezt a megkezdett munkát Óbecse központjában, de gondolnunk kell a többi helyi közösségre is, ahol elsősorban a polgárok biztonságát kell szem előtt tartanunk – jelentette ki Dragan Tošić.

A szavazáson a legtöbb voks az első helyi közösség egyik javaslatára, a Tisza-parti sétány felújítására és a strand kiépítésére érkezett, ezt követi a harmadik helyi közösségben, azaz az Újfaluban a gyalogos átkelőhelyek kialakítása a vasúti átjárókon. A legtöbben a mindössze 200 lelket számláló Pecesoron nyilvánítottak véleményt, közülük több mint hetvenen a Pecesor és Óbecse közötti út javítását tartották a legfontosabbnak. A hétvégi voksolás többi eredményét a participativni – budžet.rs oldalon lehet megtekinteni. A költségvetésről szóló közvitát ma 17 órai kezdettel tartják meg a községháza nagytermében.