2024. március 29., péntek

Szerb kábítószer-kereskedőket ítéltek el Kaposváron

Kilenc év szabadságvesztésre ítélt a Kaposvári Törvényszék nem jogerősen három szerb kábítószer-kereskedőt, amiért öt kilogramm heroint hoztak Magyarországra - tájékoztatta a Somogy Megyei Főügyészség az MTI-t pénteken.

Azt írták: az elsőfokú határozat szerint az egyik vádlott 2019 márciusában megállapodott egy Siófokon élő magyar férfival, hogy a Szerbiában beszerzett drogot - annak későbbi értékesítéséig - nála helyezi el. A kábítószer-kereskedő ehhez egy kisbuszban olyan rekeszt alakíttatott ki, ahol a kábítószert a szállításhoz el lehet rejteni.
A szerb férfi két honfitársát bízta meg, hogy az "árut" juttassák el Siófokra. Amikor a Balaton-parti városban a magyar férfi irányításával megkezdték a tíz, egyenként fél kilogramm tömegű, téglatest formájúra préselt heroin kipakolását, a Budapesti Rendőr-főkapitányság egységei rajtuk ütöttek, őrizetbe vették őket, a kábítószert lefoglalták.
A bíróság a három szerb vádlottat jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek és a velük szemben kiszabott kilenc év fegyház-, illetve börtönfokozatú szabadságvesztés mellett kilenc évre kiutasította őket Magyarországról.
A törvényszék rendelkezett a heroin elkobzásáról, valamint vagyonelkobzást rendelt el a férfiaknál talált több mint tízezer euróra.
Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség a büntetés súlyosításáért fellebbezett.
A magyar férfi az egészségi állapota miatt nem tudott részt venni az eljárásban, ezért a vele szemben indult büntetőeljárást még a nyomozati szakban elkülönítették.