2024. április 26., péntek

A szép olvasás jegyében

Az interneten zajlott le a magyarkanizsai megmérettetés

A szépolvasási és szövegértési versennyel a város szülötte, nyelvésze, kritikusa, kutatója, dr. Papp György emléke és munkássága előtt kívántak tisztelegni a verseny megálmodói és kivitelezői. Immáron második éve szervezték meg a különleges versenyt, amely most átköltözött az online térbe. A verseny célja az olvasás iránti érdeklődés felkeltése, fenntartása, a felolvasás mint élmény átadása a hallgatóság felé, a tehetségek felkutatása, a hagyományteremtés, a beszédkultúra javítása. A község általános iskolásai jelentkezhettek magyar és szerb nyelven. Az otthonról hozott, szabadon választott szövegek mellett mindegyik versenyzőnek fel kellett olvasnia a szervezők által kiválasztott kötelező szövegeket, amire idén az online tér adott lehetőséget.

A versenyt Nadrljanski Tornai Erika, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény igazgatója koordinálja, aki elmondta, hogy céljuk a tehetségfelfedezés és -ápolás, hiszen vidékünkön nagy szükség van a szép kiejtésű, helyesen kommunikáló fiatalokra, akik talán újságírók, bemondók, színházi szakemberek, riporterek lesznek.
– Minden kicsiben kezdődik, és hisszük, hogy a most még gyerekcipőben járó rendezvényünk tömegesebb, regionális lesz, hiszen tájunkon hiánypótló. Idén sajnos nem úgy alakult, de elképzelésünk szerint a versenyzők a Művészetek Házának nagyszínpadán állva, egyes-egyedül, mikrofonba olvasnak, hiszen szokniuk kell a szereplést, a megjelenést.

Az 5., 7. és 8. osztályos versenyzők teljesítményét a Vranić Váradi Lívia, Oláh Tamás és Máriás Endre alkotta zsűri értékelte, míg a 6. osztályosoknál a zsűritagok szerepét Vörös Anna, Vidović Andrea és Németh Ernő látta el.
A díjazottak az ötödik osztályban: 1. helyezett (megosztva): Perpauer Dániel és Grče Maja, 2. helyezett: Bata Vivien. Különdíjas: Csanádi Fedor. A 6. osztályosok között 1. helyezett (megosztva): Teleki Kata és Dunja Nadrljanski, 2. helyezett: Berec Éva, 3. helyezett (megosztva): Bottyán Bíborka és Szabó Kinga. Különdíjasok: Árok Réka, Folberth Julianna, Süge Jázmin. A 7. osztály 1. helyezettje: Granc Petra, 3. helyezett: Csanádi Petra. Különdíjas: Bödő Bence. A 8. osztály 1. helyezettje (megosztva): Harmat Csongor és Ladányi Lídia.
A projektet második éve az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium támogatja.