2024. április 26., péntek

Az RMDSZ biztosítja az erdélyi magyarok parlamenti képviseletét

Ma délelőtt az Újvidéki Rádió Hangadó Szerda című műsorában a többi között természetesen szó esett a nemrégen lezajlott romániai választásokról is. A választást a Szociáldemokrata Párt (SPD) nyerte, a második a Nemzeti Liberális Párt, harmadik pedig az USR-PLUS választási szövetség. 

A Romániai Magyarok Demokrata Szövetségére az adatok szerint a választáson részt vevők mintegy 6 százaléka szavazott, mely azt jelenti, hogy bejutottak a képviselőházba. A Hangadó Szerdában egy rövid elemzést követően Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke nyilatkozott a rádiónak. Az elnök még egyszer megköszönte a szavazók bizalmát, s kifejtette, hogy az elkövetkező négy évben az RMDSZ biztosíthatja az erdélyi magyarok parlamenti képviseletét. Kelemen elmondta, hogy legszívesebben egy centrista-jobboldali kormányt látna az ország élén, ugyanakkor hozzátette, hogy annak egyáltalán nem örül, hogy egy szélsőjobboldali párt is bejutott a parlamentbe.

Romániában december 22-ig kell beiktatni az új kormányt, a két ünnep között pedig azon dolgoznak majd, hogy elfogadják a jövő évi költségvetést.