2024. április 26., péntek

Két bátor nő Óbecse községben

Az Ana és Vlade Divac Alapítvány, valamint a szerbiai IKEA öt női vállalkozást támogat

Anyagi, szakmai és képzési támogatással segítik annak az öt nőnek a vállalkozását, akik az Ana és Vlade Divav Alapítvány, valamint a szerbiai IKEA Bátor vagyok elnevezésű pályázatán összesen hárommillió dinárt nyertek. Az immár másodszor meghirdetett pályázat célja az, hogy olyan hazai kisvállalkozóknak nyújtson segítséget, amelyeket nők alapítottak és/vagy vezetnek. A 142 pályázó közül kiválasztott legjobbak a támogatásból felszerelést vásárolhatnak, új termékeket dobhatnak piacra, munkahelyeket nyithatnak vagy őrizhetnek meg. Az öt nyertes között Óbecse község területéről két vállalkozás is található: a bácsföldvári Spelta Jevtić a támogatásnak köszönhetően szeretné továbbfejleszteni a tönkölylisztből készült réteslapok gyártását, az óbecsei Real Red Raspberry pedig egy olyan tanúsítványt szeretne szerezni prémium minőségű málnatermékeire, amivel a külföldi piacokon is értékesíthetne. Az idei nyertesek ígéretes vállalkozásukkal az egészséges és környezetkímélő életmódot is népszerűsítik.

Az Ana és Vlade Divac Alapítvány igazgatója, Ana Košel a járványhelyzet miatt kialakult gazdasági nehézségek idején különösen fontosnak tartja az alapítványi támogatást.

- Partnerünkkel, az IKEA Szerbiával már több éve küzdünk a nők hátrányos helyzete ellen úgy az üzleti világban, mint a családi életben – ez a projekt fontos része ennek a harcnak. Nagy örömünkre szolgál, hogy továbbra is támogathatjuk a kisvállalkozásokat, különösen a mostani bizonytalan gazdasági helyzetben, ami sok szerbiai kisvállalkozást érint. Büszkék vagyunk arra, hogy a civil szféra és az üzleti élet összefogásával támogathatjuk a női vállalkozókat, és lehetőséget tudunk adni arra, hogy a nők nagyobb szerepet kapjanak a munkaerőpiacon – jelentette ki Ana Košel.