2024. március 19., kedd

Online adveni naptár színjátszóknak

Sorra nyílnak a virtuális kalendárium ablakai

A koronavírus a színjátszás kedvelőknek sem hozott túl sok jót, a folyamatos járványügyi szabályozások miatt ugyanis több nagyobb rendezvényt is el kellett halasztaniuk. Éppen ezért is érdekes az Add-vent nevű online akció, amelyet a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, továbbá a nemrég alapított magyarkanizsai startup cég, az Education & Language Nomads indított. Az akció a színjátszókat, rendezőket, csoportvezetőket, közösségszervezőket, kulisszásokat és a színjátszás szerelmeseit célozza meg.

Az életre hívott online adventi naptárban nagyon sok mindent találnak majd az érdeklődők. Lesz például bejelentkezés drámapedagógusoktól, rövid beszélgetések színházi emberekkel és csoportvezetőkkel is. Mindemellett interaktív online foglalkozást is tartanak, amelyre már várják a jelentkezőket. A foglalkozásokra azért is érdemes gyorsan regisztrálni, mert az első 20, leggyorsabban bejelentkező színjátszó és/vagy csoportvezető, rendező és társulata ajándékban részesül.

Ebből az adventi naptárból december 6-a óta lehet „kivenni” az aznapi ajándékot, ugyanis az online adventi naptárból mindennap új tartalomhoz tudnak hozzájutni az érdeklődők.

Akik kedvet kaptak, hogy belekóstoljanak az amatőr színjátszás rejtelmeibe, azoknak az elkövetkező napok eseményét, rögtön az első adventi fülön Fábián Mónika, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakmunkatársa és Balassa Emese ismerteti. Fábián Mónika elmondta, hogy idén sokat gondolkodtak azon, hogy miként tudnának egy nem mindennapi képzést megvalósítani egy nem mindennapi helyzetben. Végül egy online adventi naptár mellett döntöttek, ami minden színház iránt érdeklődő számára elérhető. Az adventi időszakban nagyon sok érdekes beszélgetéssel és képzéssel készülnek, ismerős és ismeretlen arcok is fel fognak tűnni a képernyőn. Balassa Emese, az Education & Language Nomads élménypedagógiai trénere, a Zoomos foglalkozásokra hívta fel a figyelmet, melyek december 9-én 16-án és 22-én lesznek, ahol élménydús interaktív foglalkozáson vehetnek részt a csoportvezetők és azok, akik jelentkeztek a foglalkozásokra.

A második nap Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke osztotta meg gondolatait a jelenlegi helyzetről és az amatőr színjátszás szépségeiről. Az egyik legfájóbb pontként jelölte meg, hogy az idei évben nem tudták megtartani, a 25. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóját. Bejelentette továbbá, a tervek közt szerepel, hogy elindítsanak egy YouTube-csatornát, ahol a találkozón a 2010 óta játszott előadásokat töltik fel.

Akinek felkeltette az érdeklődését a beharangozó az online színházi adventezésre, az a MAdT Facebook-oldalán találja meg a naptár linkjét. Az online rendezvényt a Magyar Nemzeti Tanács támogatta.