2024. május 3., péntek

Tesztelés a határátkelőkön?

Predrag Kon epidemiológus szerint Belgrádban már látszódnak a járványügyi intézkedések hatásai

Predrag Kon epidemiológus, a válságstáb tagja nemrégen a Prva televízió egyik műsorában vendégeskedett, ahol elmondta, hogy a jelenleg érvényben lévő járványügyi intézkedések hatásosnak bizonyulnak. A szakember elmondása szerint ennek jeleit a fővárosban már látni lehet. 

Kon szerint probléma, hogy továbbra is sokan kerülnek kórházba koronavírusos megbetegedés miatt, az egészségügy pedig az összeomlás szélén áll. Az epidemiológus ma 1.200–1.400 új fertőzöttet vár Belgrádban, de szerinte ezek már javuló mutatók, hiszen egy héttel ezelőtt 1.400 és 1.800 között találtak pozitív koronavírustesztet.

Predreg Kon újságírói kérdésre továbbá elmondta, hogy az előttünk álló ünnepekre valószínűleg új óvintézkedéseket vezetnek majd be, mert arra számítanak, hogy a külföldön dolgozó szerbiai állampolgárok nagy számban térnek vissza. 

Az egészségügyi válságstáb éppen ezért azzal az ötlettel állt elő, hogy a határátkelőkön teszteljék a hazatérőket. Kon azzal zárta mondandóját, hogy nem valószínű az enyhítés, így szilveszteri bulit senkinek sem kellene szerveznie. „Ha az emberek nem veszik komolyan az intézkedéseket, a kormánynak ismét át kell gondolnia a teljes lezárás lehetőségét” – mondta Kon.