2024. április 24., szerda

A nagyvárosi építkezés megsemmisíti a családi fészket

Ratko Dmitrović családvédelmi és demográfiai miniszter szerint az intenzív nagyvárosi lakásépítkezéssel nem fogják megmenteni a szerbiai falut az elnéptelenedestől, ellenkezőleg.

Twitter-bejegyzésében vázolta elképzeléseit a demográfiai kép lehetséges javításáról Szerbiában.

„Egy nép demográfiai képét nem javíthatjuk lakóépületek halmozásával. A falvakban és a városközeli településekben megvan ez a lehetőség. Nagy, vészterhes idők után Szerbia mindig a falusi életben tudott biológialag megújulni. Minden újbelgrádi, újvidéki, niši, kragujevaci, vranjei, piroti lakótömb a családi fészkeket semmisíti meg. Egyensúlyt!” – írta Dmitrović.

Mint az várható is volt, a reakciók nem maradtak el.

A twittelők között többen megkérdezték, mit tesz az állam konkrétan ebben a kérdésben. Néhány konkrét javaslat is született. Pl. „mit tesz az állam annak érdekében, hogy a falvakban és a peremvárosi részekben is élhetővé tegye a környezetet a közvilágítás, az úthálózat, és más infrastrukturális beruházás terén.” Egy másik kommentelő szerint nagyon is észszerű lenne három- és négyszobás lakások építése a külvárosokban, továbbá a fiatal házasok és többgyermekes családok lakás-, vagy házvásárlási támogatása. Mások szerint nem lehet megkerülni a tényt, hogy a polgárok 80 százaléka városban kíván élni...

Dmitrović miniszter az ehhez hasonló elképzeléseit már korábban is megosztotta, mondván, hogy a demográfiai ütközetet nem lehet megnyerni a városokban, a lakótömbökben, de kizárólag a falvakban sem. Átlagosan két gyermek kellene szülessen minden családban ahhoz, hogy a nemzet fennmaradjon, Szerbia pedig jelenleg a 2 helyett 1,52-n áll – olvasható a 021.rs honlapon.