2024. április 26., péntek
NŐI EB, DÁNIA

A szerbek már karanténban

Tegnap reggel derült ki, hogy a dániai női kézilabda-Európa-bajnokság koldingi színhelyére csütörtökön érkező szerb válogatott egyik játékosa koronavírusos, így Ljubomir Obradović együttesének első, Hollandia elleni találkozóját péntek 20.30-ról ma (szombat) 20.30-ra halasztották. Az érintett azonnal külön karanténba került, és bár a többiek csütörtöki tesztje negatív eredményt hozott, őket is elszigetelték. Péntek délelőtt újabb tesztelésnek vetették alá a teljes küldöttséget, további helyzetük az eredmény alakulásától függ.

A kontinensviadal csütörtöki nyitónapján négy találkozót rendeztek. A herningi B csoport első mérkőzésén a világbajnoki ezüstérmes spanyolok remekül kezdtek, ám az oroszok még a szünet előtt átvették az irányítást és a vezetést is (13:11). A folytatásban az egyik legjobbját, Anna Vjahirevát sérülés miatt nélkülöző olimpiai bajnok védekezésben és támadásban egyaránt meggyőző teljesítményt nyújtott, és végül magabiztosan nyert (31:22). A kvartett másik meccsén a csehek kisebb meglepetést okozva még a térfélcserét követően is vezettek a svédek ellen, a skandinávok viszont egy 7:1-es sorozattal fordítottak, és a lefújásig megőrizték előnyüket (27:23).

A koldingi D csoport nyitányán a meggyőző német rajtot (7:1) követően a románok hamar felzárkóztak, és nem engedték ellépni az esélyesebbnek vélt riválisukat. A második félidő elején a román egyenlítés is összejött, ám a németek megrázták magukat, és egy 5:1-es szériával bebiztosították győzelmüket (22:19). A csoport másik találkozóján a lengyelek az első negyedórában meglepően jól tartották magukat, ám a hétszeres Eb-győztes norvégok komolyabb megerőltetés nélkül is négygólosra növelték előnyüket a szünetre. A második fél órát hat góllal kezdték a skandinávok, amivel egyértelműen eldöntötték a meccset (35:22).

1. forduló, B csoport (Herning): Oroszország–Spanyolország 31:22, Svédország–Csehország 27:24.

D csoport (Kolding): Németország–Románia 22:19, Norvégia–Lengyelország 35:22.

FÉRFI BL

Újabb szegedi vereség

A Szeged 26:24-re kikapott a Flensburg otthonban a BL csoportkörének csütörtöki fordulójában. Az első játékrészben felváltva vezettek a csapatok, a hajrá azonban a vendéglátónak sikerült jobban, így a Flensburg egygólos előnnyel (11:10) várhatta a folytatást. A pihenőt követően is a német gárda teljesített jobban, remek védekezésére és kapusteljesítményére alapozva a 43. percben már 5 góllal vezetett, ahonnan nem volt visszaút a szegediek számára. A mezőny legeredményesebb játékosa a hazaiaknál Gøran Søgard Johannessen, a vendégeknél pedig Bodó Richárd és Bogdan Radivojević volt, mindhárman 6-6 találatot szereztek.

Csütörtökön az is kiderült, hogy a Veszprém dán irányítójának, Rasmus Lauge Schmidtnek szerdai, a Kiel ellen elszenvedett térdsérülése komolyabb, mint azt először hitték: a dán TV2 esti beszámolója szerint az irányító biztosan nem léphet pályára a januári világbajnokságon, illetve a BL előző idényének december 28–29-ére halasztott kölni négyes döntőjében sem. A veszprémi klub honlapja szerint a játékos jobb térdében az elülső keresztszalag sérült meg, és a teljes gyógyuláshoz elkerülhetetlen a műtét, amelyre előreláthatólag Dániában kerül sor.

9. forduló, A csoport: Flensburg–Szeged 26:24, Meskov–Elverum 29:27. Az élcsoport: Kielce 13, Flensburg 11, Meskov 9 pont stb. B csoport: Motor–Celje 31:29. Az élcsoport: Barcelona 16, Veszprém 13, Aalborg 10 pont stb.